back

Профілактика охорони праці в деревообробній промисловості

Аналіз нещасних випадків у деревообробній промисловості свідчить про те, що найбільш травматичним є деревообробний верстат sз ручним подаванням матеріалів до різального інструменту. При цьому більшість нещасних випадків пов’язані з допилюванням та обробкою коротких (дрібних) матеріалів. На жаль, про необхідність використання спеціальних пристроїв для запобігання травмуванню відповідальні особи та самі потерпілі розуміють, як правило, після травмування рук. Щороку на підприємствах, які зареєстровані у Менському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, трапляються такі нещасні випадки, після яких працівники отримують травмування зі стійкою втратою працездатності.

Базовими нормативно-правовими актами з охорони праці, що визначають безпеку праці на деревообробних верстатах, є Правила охорони праці в деревообробній промисловості, Правила охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості, Правила безпечної роботи з інструментами та пристроями.

Особа, яка допускаються до виконання робіт на деревообробному верстаті чи обладнанні, повинна:
            - мати професійну підготовку (наприклад, столяра, верстатника);

-   пройти інструктаж, навчання та перевірку знань з питань охорони праці та пожежної безпеки з урахуванням специфіки виконуваних робіт;

-   не мати медичних протипоказань щодо роботи на деревообробних верстатах.

Кожний верстат, крім інвентарного номера, повинен мати список працівників, які мають право виконувати роботу на ньому, табличку із зазначенням особи, відповідальної за його технічний стан та безпечну експлуатацію, інструкції з охорони праці, затверджені роботодавцем.

Електрообладнання верстата підлягає періодичному (не рідше 1 разу на 6 років) випробуванню в порядку, визначеному Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів.

Робоче місце верстатника (компоновка, освітлення, вентиляція тощо) повинно відповідати нормам електробезпеки, санітарно-гігієнічним і пожежним нормативам. Різальний інструмент повинен бути збалансованим і не мати радіального биття. Незалежно від місця розташування різальний інструмент повинен бути огороджений, в тому числі його неробоча (задня) частина — суцільною нерухомою огорожею.

На деревообробних верстатах не рекомендується обробляти матеріали, які мають: трухлявину, гнилизну, глибокі поперечні надрізи, металеві включення.
            Не можна застосовувати покороблені диски для дискових пилок, диски з тріщинами або з двома й більше виламаними зубами, диски з припеченими під час заточування зубами.

Не допускається видаляти стружку з-під різального інструменту, не дочекавшись його повної зупинки. Торцювальні верстати з кареткою забезпечуються клином або лінійкою для відведення обрізків під час торцювання, причому загострений кінець клинка (лінійки) підводиться безпосередньо до пилкового диска.

Організаційно-технічні заходи з підвищення безпеки під час роботи на деревообробних верстатах з ручним подаванням матеріалів до різального інструменту:

            1. Деревообробний верстат забезпечити для обробки коротких, вузьких та дрібних матеріалів спеціальним притискним пристроєм (шаблоном або кулагами), для допилювання — колодкою-штовхачем, для видалення стружки з-під різального інструменту — гаком або щіткою, для оброблення матеріалів довжиною понад 2 м — додатковими опорами з роликами або люнетом. Не повинні оброблюватись матеріали, які за своїми габаритами не відповідають нормам експлуатаційної документації на верстат.

            2. Слід суворо дотримуватися технологічного регламенту обробки матеріалів.
            3. Не можна допускати до робіт на деревообробних верстатах працівників без перевірки правил безпечного поводження з деревообробним обладнанням.

            4. Верстатники повинні забезпечуватись засобами індивідуального захисту (захисними окулярами, респіратором, навушниками). Відповідальні особи повинні здійснювати обов’язковий контроль за їх використанням.

            5. Несправний деревообробний верстат або той, що не використовується, слід відключати від мережі електроживлення, щоб унеможливити його несанкціоноване включення (наприклад, від’єднувати ввідний кабель від електрощита, який має запірний пристрій).

Вищезазначені організаційно-технічні заходи дозволять підвищити рівень безпеки під час виконання робіт на деревообробних верстатах, що сприяє зниженню виробничого травматизму на підприємстві. Тільки виконання вимог охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу зберегти здоровя та життя працюючих.

З усіх питань з охорони праці просимо звертатися до страхового експерта з охорони праці Менського відділення Старовойта Олександра Михайловича за адресою: м. Мена, вул. Чернігівській шлях, 4/3, тел.: 22430, факс: 21253.

Страховий експерт з охорони праці Менського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області Старовойт Олександр

06 квітня 2021
back