back

Облік трудової діяльності працівника в електронній формі

5 лютого 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Закон передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок, запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, автоматичне призначення пенсії за віком.

 Закон запроваджує:

- механізми накопичення, зберігання та використання даних про трудовий стаж працівників в електронній формі;

- електронний документообіг при накопиченні, зберіганні та використанні (за згодою особи, крім випадків, передбачених законом) даних про трудовий стаж;

- автоматичне, без звернення особи, призначення пенсії при досягненні пенсійного віку, без необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду України.

 Прийняття Закону дасть змогу:

- спростити процедури одержання інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, наприклад, у випадку тимчасової втрати працездатності;

- зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу;

- усунути можливі ризики і негативні наслідки втрати паперової трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації або внесення недостовірних відомостей.

Ведення трудової діяльності працівника в електронній формі забезпечить необхідні умови для автоматичного призначення пенсій на підставі наявних відомостей про стаж та сплачені внески, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування. За бажанням особа зможе додавати додаткові документи через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

11 лютого 2021
back