back

Мінімальну пенсію 65-річним підвищили

З 1 вересня на Чернігівщині майже 63,5 тис. непрацюючих пенсіонерів отримують перераховану пенсію. Мінімальний розмір пенсії для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, зростає з 1889,20 грн до 2000 грн. Про це повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко.

 Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» встановлено підвищення мінімальної заробітної плати з 4 723 до 5 000 гривень. Така зміна є підставою для збільшення мінімального розміру пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів, які досягли 65 років та мають страховий стаж 35 років — чоловіки та 30 років — жінки. Відповідно до чинного пенсійного законодавства, розмір пенсії у таких пенсіонерів має складати не менше 40 відсотків від мінімальної заробітної плати.

Крім цього, слід мати на увазі, що до зазначеного розміру можуть встановлюватись доплати, зокрема за понаднормовий стаж, підвищення чи надбавки передбачені законодавством. 

Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

 Головним управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області перераховано пенсії майже 63,5 тис. пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав сорок дві  гривни.

Перераховані пенсії виплачуватимуться пенсіонерам у визначену їм дату починаючи з 4 вересня. Перерахунки проведено автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно. Розмір підвищення розраховано індивідуально для кожного пенсіонера за документами, які містяться в пенсійній справі.

Довідково

Для осіб, що мають страховий стаж не менше, як 30 років (жінки), 35 років (чоловіки), мінімальна пенсійна виплата становить 2100 грн, а для громадян, старших за 80 років, які мають страховий стаж не менше як 20 років (жінки) і 25 років (чоловіки),  мінімальна пенсійна виплата становить 2600 грн.

 

10 вересня 2020
back