back

ПІЛЬГОВИЙ КРЕДИТ НА ОСВІТУ

Кожного року зростає кількість українців, які здобувають освіту за гроші. Щоправда, коштує це недешево. Але є вихід – взяти кредит у банку. Більше того, існує пільгове кредитування для здобуття професійно-технічної та вищої освіти. 

Пільгове кредитування надається особам, які зараховані на навчання для здобуття професійно-технічної або вищої освіти за денною або заочною формою на підставі угод, укладених між навчальним закладом та фізичною або юридичною особою

Порядок отримання пільгового кредиту  

Приймальна комісія навчального закладу за результатами складання вступних випробувань та на підставі письмової заяви вступника приймає рішення щодо його зарахування до навчального закладу з оплатою навчання за рахунок пільгового кредитування.

Пунктом 11 визначено категорії осіб, які мають переваги під час прийняття рішення щодо пільгового кредитування за наявності однакових підстав (результатів вступних випробувань для вступників або результатів навчання для здобувачів вищої освіти). Так, до таких осіб, зокрема віднесено дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з інвалідністю I-III групи, дітей з малозабезпечених сімей та інших.

Кошти для пільгового кредитування  надаються одержувачу кредиту на підставі угоди між таким одержувачем та навчальним закладом в особі його керівника.

У разі коли одержувач кредиту є неповнолітньою особою, угода укладається з одним з його батьків або з особою, яка є його законним представником. Після досягнення одержувачем кредиту повноліття він укладає з навчальним закладом угоду із збереженням всіх істотних умов попередньої угоди.

Для укладення угоди одержувач кредиту (у разі, коли він є неповнолітньою особою, — один з його батьків або особа, яка є його законним представником) подає до навчального закладу свій паспорт та довідку про присвоєння йому реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової карти платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті).

Одержувачі кредиту, відраховані в установленому порядку з навчального закладу до закінчення ними навчання, втрачають право на навчання за рахунок пільгового кредитування у разі подальшого зарахування або продовження навчання у будь-якому навчальному закладі такого ж типу, крім випадку переведення в установленому законодавством порядку одержувача кредиту до іншого навчального закладу на навчання за тим же освітнім (освітньо-кваліфікаційним) рівнем освіти. У такому випадку одержувач кредиту укладає угоду з навчальним закладом, до якого його переведено на навчання, із збереженням всіх істотних умов попередньої угоди.

 

Порядок повернення пільгового кредиту  

Сума кредиту повертається із сплатою трьох відсотків річних суми заборгованості за кредитом протягом п’ятнадцяти років починаючи з дванадцятого місяця після здобуття одержувачем кредиту в установленому порядку відповідного освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня до державного бюджету або до місцевих бюджетів з виплатою щороку однієї п'ятнадцятої частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним.

Одержувач кредиту може повернути кредит раніше встановленого в угоді строку.

 

Звільнення від сплати кредиту

Порядком передбачені випадки звільнення здобувачів професійно-технічної та вищої освіти від обов’язку повернення кредиту та сплати відсотків за користування ним або зменшення суми заборгованості.

Наприклад, особи з інвалідністю І групи звільняються від сплати кредиту та відсотків за користування ним, а одержувач кредиту, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом.

Одержувач кредиту, який має двох дітей, сплачує 75 відсотків суми заборгованості за кредитом, а одержувач кредиту, який має трьох і більше дітей - 50 відсотків.

Крім того, одержувач кредиту, який після закінчення навчального закладу працював безперервно за фахом не менше ніж п’ять років за основним місцем роботи у державному або комунальному закладі чи установі, що розташовані у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертає, що підтверджується щороку на момент оплати довідкою з місця роботи.

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

 

27 серпня 2020
back