back

Порядок відновлення втрачених автомобільних прав

З тих чи інших причин ми втрачаємо речі, гроші і найстрашніше – документи. Втративши документи, ми часто не знаємо, що робити, хоча розуміємо, що пропажу необхідно якось оформити. Так, втративши водійські права, кожен шукає механізм їх повернення або відновлення. З яких же дій він складається?

 Перші кроки після втрати автомобільних прав.

Виявивши втрату прав, необхідно не панікувати і насамперед звернутися в поліцію для написання заяви про втрату або крадіжку документа, що допоможе в майбутньому відновити права. Заяву можна написати як вдома, так і у відділі поліції, попросивши допомоги у чергового, пояснивши йому суть проблеми за допомогою пояснювальної записки після усного розпитування. Кримінальну справу за крадіжку або втрату документів не заводиться в більшій частині випадків, а слідчий до пошуку документів не залучається. Для відновлення прав не варто чекати результатів пошуку поліції, заява необхідно для того, щоб права зі старим номером були анульовані в системі для того, щоб ніхто не міг ними скористатися.

Наступним етапом буде визнання провини в недбалості втрати документів. Згідно «Кодексу про адміністративні правопорушення», зокрема за статтею 198, особі, яка втратила права загрожує штраф в розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 17 до 51 гривні. Для заміни документа знадобиться квитанція про сплачений штраф.

 Документи:
 Для відновлення прав знадобляться такі документи як:
 · Довідка з поліції про крадіжку документів та квитанція про сплачений штраф;

· Посвідчення особи, в нашому випадку – паспорт (копія);

· ІПН (зараз РНОКПП);

· Екзаменаційний бланк з відміткою про отримання прав;
 · Документ, що підтверджує фізичну можливість керувати автомобілем – медична довідка;

· Фотографії 3 шт;

· Довідка, що підтверджує, що права не вилучалися поліцейським патрулем (видається в МРЕВ, сьогодні – сервісний центр МВС).

Екзаменаційний бланк можуть видати в автошколі, звичайно, якщо водій все ще знаходиться в базі даних, в іншому випадку доведеться здавати іспити заново. З усім зібраним набором документів необхідно прямувати в МРЕВ (сьогодні – сервісні центри МВС) за місцем проживання. Відновлення прав триває не довго – до 1 дня, на виданому документі буде стояти штамп «Дублікат». Права з приписом «Дублікат» замінюються на нові, постійні видаються пізніше – після завершення обробки запиту, з’ясування обставини і виготовлення нових документів.

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., 6-А , тел.: (04644) 3-30-01.

 

03 липня 2020
back