back

Легалізація зайнятості наслідки та відповідальність

Нелегальна зайнятість – це використання роботодавцями найманої робочої праці без належного оформлення трудових відносин.

Своєчасна і повна сплата податків до бюджету, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних державних  стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Небезпека «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати. 

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці і зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати.

Попри те, що Уряд України приділяє надважливу увагу легалізації зайнятості, громадяни повинні зрозуміти, що їм теж варто підключитися до вирішення цієї проблеми.

Ніхто не зможе краще змусити роботодавця чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

Суспільство має усвідомити, що легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас.   

Нагадуємо, що згідно ст.265 КЗпП України юридичні та Фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафних санкцій.

18 березня 2020
back