back

Держпраці провела семінар для роботодавців Менської громади

18 квітня у Менській міській раді відбувся семінар для роботодавців від Держпраці на тему «Актуальні питання трудового законодавства в умовах воєнного стану та легалізації робочих місць», який провели головні державні інспектори Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Оксана КАРАБАН та Зоя ГАННУЩЕНКО.

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації відбулося дуже багато змін у законодавстві, у тому числі й трудовому. Тож пані Оксана КАРАБАН акцентувала на змінах трудового законодавства в умовах воєнного стану.

Зокрема, представники роботодавців Менської МТГ почули вмотивовані відповіді на питання щодо особливостей застосування норм трудового законодавства:

- застосування ненормованого робочого дня згідно ЗУ 2136 ;

- зміни в ЗУ «Про відпустки», що були внесені у грудні 2023 р., в частині надання компенсації за невикористану відпустку в період мобілізації;

- прийняття працівника на вакантні посади та звільнення

- встановлення надбавки за престижність праці педагогічним працівникам;

- відповідальність за мобінг (зміни до ст.38, 40 п.12 КЗпПУ, ст.173.5 КЗпАПУ);

- надання відпусток різного виду;

- зняття обмежень роботи за сумісництвом;

- медичні огляди працівників;

- норматив працівників з інвалідністю в установі/підприємстві;

- атестація робочих місць;

Учасники семінару також отримали кваліфіковані роз’яснення про застосування норм трудового законодавства у конкретних випадках, які трапляються в установах та на підприємствах.

19 квітня 2024
back