back

«Швидка допомога» дитині у скруті: Менська громада візьме участь у новому проєкті з підтримки сімейного патронату

17 квітня представники Менської міської територіальної громади взяли участь у презентації нового проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», що відбулася в Чернігові. Загальнонаціональний проєкт стартував в Україні, щоб популяризувати послугу патронату та збільшити чисельність патронатних сімей. У новому проєкті візьмуть участь 184 громади з 21 регіону України. Зокрема, з Чернігівської області відібрано 8 громад, серед яких і Менська міська територіальна громада.

Щороку тисячі дітей, батьки яких потрапили у складні життєві обставини, потребують тимчасового влаштування. Патронат — це соціальна послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а в сім’ї професійних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином діти залишаються у своїй громаді, можуть ходити до своєї школи чи садка, зберігають контакти з родичами.

На сьогодні у Чернігівській області працюють 15 патронатних сімей, які надають професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, котрі тимчасово не можуть проживати у своїх родинах. Такої кількості патронатних вихователів вкрай мало, говорять фахівці.

До слова, у 2024 році розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить п'ять прожиткових мінімумів, тобто 14 600 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину відповідно до віку — це 2,5 прожиткового мінімуму. До шести років ця сума становить близько 6 500 гривень, від 6 до 18 років — близько 8 000 гривень. Якщо дитина з інвалідністю, то — 3,5 прожиткового мінімуму. До 6 років — це близько 9 000 гривень, від 6 до 18 років — близько 11 200 гривень.

Реалізацією нової ініціативи «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» займається міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині».

Юлія ХАРЧЕНКО, регіональний координатор проєкту в області, розповіла, як представники міжнародної благодійної організації працюватимуть із громадами, які долучилися до проєкту.

За її словами, в рамках нового проєкту інформаційну, консультаційну, додаткову матеріальну та психологічну підтримку зможуть отримати як сім’ї патронатних вихователів та родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, так і багатодітні родини, родини опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та родини, які виховують дитину з інвалідністю, пережили втрату одного з батьків тощо. Також передбачено підвищення професійної компетенції патронатних вихователів та їхніх помічників.

Отже, до липня 2025 року громади-учасниці отримуватимуть матеріальну, інформаційну, та консультаційну підтримку. Експерти та експертки проєкту проводитимуть навчання для підвищення професійної компетентності спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату і розвитку сімейних форм виховання.

Довідково: Сьогодні в Україні працюють близько 300 патронатних сімей, тоді як дітей, які потребують їхніх послуг, щонайменше 8000. Завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», кількість патронатних сімей має подвоїтися.

Проєкт "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату" виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством "Кожній дитині", Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою. України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Якщо ви не байдужі до долі дітей, які потрапили у складні життєві обставини, і маєте бажання стати патронатним вихователем, то більш детальну інформацію можете отримати у Службі у справах дітей Менської міської ради за адресою: вул. Героїв АТО, буд. 6, каб. 39, м. Мена, тел. (066) 356 11 60 або Менському міському центрі соціальних служб по вул. Семашка, буд. 8, м. Мена, тел. (04644) 2-11-33.

18 квітня 2024
back