back

Турбота про довкілля при діяльності, пов'язаній з пестицидами і агрохімікатами

Підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані додержуватися правил транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив, нафти і нафтопродуктів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів, з тим щоб не допустити забруднення ними або їх складовими навколишнього природного середовища і продуктів харчування.

(частина перша статті 52 із доповненнями, внесеними згідно із Законом України від 19.11.97 р. N 650/97-ВР)

Основними принципами у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами і агрохімікатами є:

*пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів;

*обгрунтованість їх застосування;

*мінімалізація використання пестицидів за рахунок впровадження біологічного землеробства та інших екологічно безпечних, нехімічних методів захисту рослин;

*безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, транспортування, зберігання, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених санітарними нормами та іншими нормативно-правовими актами.

(ст.3 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»)

  

Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених санітарними нормами та іншими нормативно-правовими актами.

(ст.11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»)

 

При застосуванні пестицидів і агрохімікатів здійснюється комплекс заходів відповідно до регламентів, встановлених для певної грунтово-кліматичної зони, з урахуванням попереднього агрохімічного обстеження грунтів, даних агрохімічного паспорта земельної ділянки (поля) і стану посівів, діагностики мінерального живлення рослин, прогнозу розвитку шкідників і хвороб.

(ст.12 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

 

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається  при  напрямку  вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.

(п.6.3.4. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98, затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України 03.08.1998  N 1).

 

Порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

(ст.20 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

12 квітня 2024
back