back

Представники Менської міської ради навчались енергоефективності та зеленому відновленню

Перший заступник Менського міського голови Олег НЕБЕРА та начальник Відділу житлово-комунального господарства, енергоефективності та комунального майна Ірина ЄКИМЕНКО взяли участь у дводенній навчальній сесії в Києві, на яку 4 - 5 квітня DiXi Group зібрав представників 10 українських громад, що були відібрані для участі в проєкті з розробки Муніципальних енергетичних планів.
У рамках насиченої програми найкращі галузеві фахівці й фахівчині розповіли про ЄЗК – Європейський зелений курс; енергоефективність і зелене відновлення; важливість енергоменеджменту й енергоаудиту; особливості місцевого енергетичного планування; інструменти пошуку нових можливостей для громад; можливості фінансування енергоефективних заходів і багато іншого.
Своїм досвідом, знаннями та рекомендаціями з учасницями й учасниками сесії поділилися провідні експерти й експертки енергетичного сектору, серед яких Брам Ромейн - другий секретар із питань енергетики та клімату Посольства Королівства Нідерландів в Україні;
Вікторія Коваленко - генеральна менеджерка зі сталого розвитку DiXi Group; Олеся Міщенко - директорка Департаменту стратегічного розвитку Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України; Дмитро Сирих - технічний директор Фонд енергоефективності; Любава Радійчук - старша експертка Офіс підтримки реформ Мінрегіону; Вадим Литвин - голова Асоціації енергоаудиторів України, Ніко ван дер Лінден - експерт з енергетичного планування, відновлюваної енергетики та взаємозв'язку "вода – енергія – харчування", представники Фонду «Енергетичний акт для України»: керівник напрямку діяльності з органами місцевого самоврядування та державної влади Андрій Палій та проєктний менеджер Андрій Король та ін.
– Навчальна сесія – це важливий етап для громад на їхньому шляху до зеленого відновлення та підвищення енергоефективності, – зауважує Вікторія Коваленко. – Інформація та знання, отримані впродовж сесії, стануть корисними для учасників, а багато з озвучених ідей вони реалізують у конкретних проєктах окремих громад.
У ході навчання також поглибили знання й практичні навички, що допоможуть учасницям й учасникам готувати МЕПи та напрацьовувати план подальших дій із командою менторів. Окрім цього обговорили основні засади та принципи законодавства у сфері енергоефективності; використання ВДЕ у проєктах із відновлення; європейський досвід реалізації енергетичних планів; основні засади та покрокові інструкції зі створення МЕПів; досвід Нідерландів із покращення енергоефективності та боротьби зі зміною клімату.
Експертна допомога громадам, відібраним для участі в проєкті, буде надаватися й надалі. Наступним кроком планується провести тренінґ-інтенсив, що, як показує досвід є дуже дієвим інструментом. Загалом за два дні учасники заходу здобули таку концентрацію знань і досвіду, яка значно полегшить і прискорить підготовку МЕПів та зробить ці документи максимально ефективними для громад у кінцевому результаті.
Проєкт реалізовує громадська організація DiXi Group за підтримки уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

09 квітня 2024
back