back

Оформлення трудових відносин з працівниками – це імідж роботодавця та внесок у обороноздатність країни

Головне управління ДПС у Чернігівській області нагадує про необхідність оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин із найманими працівниками.

З метою забезпечення  дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) фахівці управління оподаткування фізичних осіб повідомляють, що трудовий договір - це документ, який регулює відносини між працівником і роботодавцем. Він визначає права і обов’язки обох сторін, умови праці, заробітну плату, термін дії, порядок зміни і розірвання.

Оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками - це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки: укладення трудового договору; оформлення наказу про прийняття на роботу; повідомлення Державної податкової служби України.

Згідно із ст. 24 Кодексу законів про працю України (зі змінами) (далі –КЗпП України) працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідальність юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, передбачена частиною другою ст. 265 КЗпП України.

Державна податкова служба України нагадує громадянам про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, в тому числі використання суб’єктом господарювання найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин.

          Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

27 лютого 2024
back