back

ЮНІСЕФ підтверджує довіру до команди Менської міської ради і продовжує співпрацю

7 лютого в Чернігові представники ЮНІСЕФ презентували План дій подальшої співпраці з Менською громадою та ще з п’ятьма громадами області. Підтвердженням цього наміру стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння.
Менська міська територіальна громада співпрацює з ЮНІСЕФ вже не перший рік, і за цей час було зроблено і зараз втілюється багато добрих справ. Напрямок подальших дій – це інвестиція в майбутнє дітей та молоді, у їх безпеку, якісну освіту та соціальні послуги, наголосила під час зустрічі Віра Мендонка, заступниця Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.
Міський голова Геннадій ПРИМАКОВ відзначає, що гордий за Менську громаду, адже продовження співпраці з ЮНІСЕФ – це підтвердження довіри до команди, що працює на розвиток. Загалом же з Чернігівської області відібрано шість громад: крім Менської, Чернігівська, Ніжинська, Бахмацька, Бобровицька та Куликівська.

Попереду – великий напрямок роботи зі значним об’ємом фінансування. Так, презентовано, що Дитячий фонд ООН для шести громад виділить 67,6 млн грн на розширення доступу дітей до можливостей навчання; 13,5 млн грн – на розширення доступу до комплексних і якісних послуг в області охорони здоров’я, харчування для поліпшення показників охорони здоров’я матері й дитини, а також здоров’я дітей раннього віку. На розширення доступу до орієнтованих на дитину інклюзивних служб захисту дітей, включаючи альтернативні варіанти догляду на рівні громад заплановано залучити 44 млн грн. На відновлення послуг водопостачання, каналізації шляхом ремонту, надання обладнання, запасних частин і т.п. – 126 млн грн.


Значна  увага у Плані дій ЮНІСЕФ приділяється роботі з молоддю, рівному доступу до послуг, молодіжним ініціативам та проєктам тощо, на які заплановане фінансування 22 млн 200 тис. грн.
Також передбачена легка реконструкція об’єктів освіти: шкіл, тимчасових навчальних приміщень - на суму до 10 млн грн. На матеріали для нарощування потужностей у школах, лікарнях, дитячих садках передбачено 39 млн грн.


Ірина ЛУК’ЯНЕНКО, начальник Відділу освіти Менської міської ради, розповіла, що плідна співпраця Відділу з ЮНІСЕФ триває вже п’ять років і втілених проєктів багато. До прикладу, коштом ЮНІСЕФ саме зараз в укритті ЗДО «Сонечко» здійснюється ремонт. Багато планів і на майбутнє, адже закладів освіти в громаді немало, і в кожного з них є свої потреби. Тим більше, що йде трансформація освітньої мережі, отже, саме час подивитися на ці потреби реально, у перспективі розвитку, і залучити допомогу грантодавців найбільш ефективно.

Ірина ЄКИМЕНКО, начальник Відділу житлово-комунального господарства, енергоефективності та комунального майна, зазначає, що у галузі ЖКГ також є напрямки, за якими Відділ, КП «Менакомунпослуга», ТОВ «Менський комунальник» працювали й зараз співпрацюють з ЮНІСЕФ у рамках окремих меморандумів. Це насамперед матеріали і запасні частини для реконструкції водогону та каналізації у населених пунктах Менської громади. Для визначення вектора майбутніх спільних проєктів буде проведене обговорення і визначені пріоритети.
Тож, як бачимо, попереду дійсно багато зусиль з генерації ідей та проєктів для успішного втілення Плану дій Дитячого фонду ООН у Менській громаді.

 
У матеріалі використані фото Чернігівської ОВА.
08 лютого 2024
back