back

Про новації в оподаткуванні в 2024 році

Щодо податку на прибуток

З метою інформування платників податків щодо змін у законодавстві та у зв’язку з прийняттям Закону України від 21 листопада 2023 року № 3474-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків та інших платників податків» ДПС підготовлено інформаційний лист № 6/2023 «Банки: зміна ставок, податок на прибуток», який розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням.

Щодо новацій по податку на додану вартість та акцизному податку

1) Впроваджується новий порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів (відповідно до абзаців п’ятого – дванадцятого та пункту 13 розділу І Закону України від 29.06.2023 р. № 3173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв'язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах»).

З  22 січня 2024 року вводяться в дію норми:

пункту 225.51 статті 225 розділу VI Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким передбачено оформлення податкових векселів для ввезення на митну територію України алкогольних напоїв в ємностях, які не є споживчою тарою, для їх розливу у споживчу тару  виробником алкогольних напоїв;

пункту 225.10 статті 225 розділу VI ПКУ, яким передбачено, що Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

2) З 1 січня 2024 року змінюються розміри ставки акцизного податку та порядок нарахування податкового зобов’язання.

Збільшуються на 20 відсотків специфічні ставки акцизного податку та мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів (пункт 17 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Такі зміни спрямовані до наближення ставок, встановлених законодавством України, до ставок, визначених у положеннях Директиви ЄС 2011/64/ЄС від 21 червня 2011 року щодо структури та ставок акцизів на тютюнові вироби.

3) Закінчився термін дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій, передбачених пунктами 38 та 381 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Починаючи з 01.01.2024 підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку операції із ввезення на митну територію України / постачання на митній території України товарів (лікарських засобів, медичних виробів), визначених пунктами 38 та 381 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, які по 31 грудня 2023 року звільнялися від оподаткування податком на додану вартість.

Щодо податкових пільг

З метою забезпечення обліку податкових пільг та інформування платників податків щодо переліку чинних податкових пільг, терміну їх дії та обґрунтування їх надання  щоквартально оновлюється інформація в Довіднику податкових пільг, що є втратами доходів бюджету та Довіднику  інших податкових пільг, які розміщено на вебпорталі ДПС.

Докладніше на вебпорталі ДПС України

Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

19 січня 2024
back