back

Менський дитсадок «Сонечко» виборов собі безкоштовну геліосистему

Менський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко» комбінованого типу Менської міської ради став переможцем відбору для участі в проєкті «Енергія Сонця для діточок». В результаті Менська громада отримає геліосистему для встановлення на дитячому садку «Сонечко». Установка забезпечить безперебійне гаряче водопостачання впродовж року у закладі. Як результат, гарантований комфорт для діточок та економія коштів для бюджетних установ громади.

Разом з Менською міською територіальною громадою геліосистеми отримають ще 17 відібраних громад.

27 грудня відбулася установча онлайн зустріч з переможцями конкурсного відбору, в якій взяли участь представники Менської ТГ. З вітальним словом до присутніх звернулися пані Іма ХРЕНОВА_ШИМКІВ, директорка проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні GIZ Україна, та пані Ганна ЗАМАЗАЄВА, голова Держенергоефективності.

Вітаючи переможців, спікери наголосили, що це лише перший крок. Попереду – спільна робота з практичного впровадження проєктів з використанням геліосистем. Впевнені, що злагодженість дій та активність усіх учасників проєкту дозволить отримати результат вже в 1-ій половині 2024 року, відзначила пані Ганна.

Далі учасників онлайн зустрічі познайомили з технічними характеристиками обладнання, що буде надане згідно з проєктом, а також озвучили дорожню карту подальших дій.

Керівниця дитсадка «Сонечко» Олена МАЙСТРЕНКО дуже задоволена, що закладу вдалося стати переможцем конкурсного відбору для участі в проєкті, адже його реалізація дасть можливість значно економити на електроенергії, а отже, на державних коштах.

– Що таке гаряча вода в дитсадку? – пояснює пані Олена. – Це й миття посуду, і дитячих рук, і інші водні процедури, в яких є потреба протягом року. Подаючи заявку на участь у конкурсі, ми зробили обчислення затрат і самі здивувалися, наскільки вони великі. Тепер, після встановлення геліосистеми, ми очікуємо значної економії енергоресурсів. Адже використовуватимемо природні джерела енергії.

Проєкт «Енергія Сонця для діточок» реалізує Держенергоефективності спільно із проєктом «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується GIZ Ukraine (Energy Efficiency and Climate Projects) за дорученням уряду Німеччини та співфінансування уряду Швейцарії, а також разом із НАК «Укрсвітлолізинг».

28 грудня 2023
back