back

Досягнення та виклики: Бюджет Менської міської територіальної громади на 2024 рік у цифрах

Отже, погляньмо на основні планові показники бюджету -2024 Менської міської територіальної громади, які презентувала на пленарному засіданні 43 сесії Менської міської ради 8 скликання Алла НЕРОСЛИК, начальник Фінансового управління Менської міської ради.

Потреба в коштах становить 431, 8 млн грн. Доходи прораховуються лише в сумі 242, 80 тис. грн, з них понад 80 млн грн – освітня субвенція. Фактична нестача коштів – 189,8 млн грн.

У документі заробітна плата, енергоносії та інші захищені статті прораховані поки що лише на 9 місяців.

Втрати бюджету утворилися внаслідок зменшення базової державної дотації на 23 млн грн. До того ж згідно зі змінами в законодавстві з місцевих бюджетів до державного забрали податок на доходи фізосіб, який сплачують військові та працівників силових структур Менської громади зі своїх зарплат. Тепер ці кошти направлені до державного бюджету, а їх за 11 місяців 2023 року Менська громада отримала небагато-немало – 65 млн грн. Таким чином на наших військових, на обороноздатність країни з коштів громади у 2024 році фактично буде направлено близько 70 млн грн, і це лише з ПДФО військових. Також зменшення бюджету відбулося внаслідок законодавчо відкоригованих податкових зобов’язань

Незважаючи на таку ситуацію, Менська міська рада та депутатський корпус продовжуватиме й наступного року спрямовувати свою діяльність на соціально значимі питання.

Так, громада продовжуватиме утримувати з місцевого бюджету два пункти екстреної швидкої допомоги: в Макошиному та Бірківці, хоч це й не входить до функцій місцевого самоврядування.

Громада підтримає своїх військових. Депутати внесли зміни до Програми соціальної підтримки, згідно з якою з 1 січня 2024 року всім мобілізованим, крім контрактників, буде виплачуватися матеріальна допомога в розмірі 3000 грн.

На підтримку охорони здоров'я, на місцеву медицину виділено 9,7 млн.

Збільшена сума на харчування дітей у зв’язку зі збільшенням кількості пільгових категорій у закладах освіти, що вимагає додаткового фінансування з місцевого бюджету.

Детальніше про Бюджет Менської міської територіальної громади дивіться в презентації.

Бюджет Менської міської територіальної громади на 2024 р.

22 грудня 2023
back