back

Іспит 2024 роком почався: про що йшлося на 43 сесії Менської міської ради 8 скликання

21 грудня відбулося пленарне засідання 43 сесії Менської міської ради 8 скликання. Депутати затвердили головний документ, за яким житиме громада весь 2024 рік – Бюджет Менської міської територіальної громади на 2024 рік. Головні планові показники бюджету-2024 такі: потреба в коштах, прорахована основними розпорядниками коштів, становить 431, 8 млн грн. Доходи прораховані в сумі 242, 80 тис. грн, з яких фактично громада розподіляє тільки 161 млн грн, інші – це освітня субвенція на заробітну плату педпрацівникам. Нестача коштів – 189,8 млн грн. Така різниця в бюджеті виникла у зв’язку з рядом законодавчих змін, у тому числі й згідно з Законом України від 09.11.2023 № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік».


В умовах зростання мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, енергоносіїв та зменшення дохідної частини збалансований бюджет вибудувати досить непросто, наголосила доповідач – Алла НЕРОСЛИК, начальник Фінансового управління. Депутати відзначили, що непопулярні заходи з оптимізації витрат у громаді  невідворотні. Але головне в наступному році – робота на перемогу, допомога ЗСУ, і навколо цього треба вибудовувати всі інші питання.


Новорічним подарунком для громади стало нове майно. Так, прийняли в комунальну власність Менської міської територіальної громади та на баланс Менської міської ради блочно-модульну твердопаливну котельню БМК-1200 (1200 кВт) вартістю 3973684,25 грн. Її безоплатно передало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) від компанії «Tetra Tech ES, Inc» в рамках проєкту (програми) міжнародної технічної допомоги «Проєкт енергетичної безпеки». За потреби котельня буде забезпечувати теплом освітні та медичні заклади.


Комплект з 3D друку за 168 тис. грн передали Менській гімназії. 3D-принтер міська громада отримала як подарунок від Міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа».

Вантажний автомобіль (сміттєвоз) УАК УСВ-Z1 вартістю 2,88 млн грн передали в господарське відання КП «Менакомунпослуга». Спецавтомобіль був переданий Менській міській раді Департаментом енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства Чернігівської обласної державної адміністрації. Придбаний згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9.08.2023 р. №688-р «Про виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії». На всіх етапах придбанню сміттєвоза сприяв народний депутат України Анатолій ГУНЬКО.


Важливим кроком депутатського корпусу стало рішення про підтримку наших військових. Депутати внесли зміни до Програми соціальної підтримки, згідно з якими кожному військовослужбовцю, мобілізованому до лав ЗСУ з  Менської громади з початку 2024 року, крім тих, хто йтиме служити за контрактом, буде  виплачуватися матеріальна допомога в розмірі 3000 грн.


Низка сесійних рішень були прийняті як відповідь на зміни в чинному законодавстві. Це й зміна найменувань, написів російською мовою та з комуністичною пропагандою, демонтаж комуністичної символіки; зміни до Регламенту Менської міської ради, пов'язані зі вступом в дію Закону України "Про адміністративну процедуру" тощо.


Також було розглянуто ряд земельних питань: затверджена технічна документація із землеустрою по встановленню меж земельних ділянок, надання дозволу громадянам на розробку документації із землеустрою по встановленню меж земельних ділянок тощо.

Прийняті рішення з інших питань, винесених на розгляд сесії згідно Регламенту ради. Всього розглянуті та прийняті рішення з 62 питань.
Підбиваючи підсумки роботи сесії як відповідь на виклики сьогодення, відзначено, що наступний рік стане іспитом як для депутатів, так і для працівників міської ради та бюджетних установ. І іспит цей треба пройти гідно.

21 грудня 2023
back