back

Менська громада обрана для проєкту "Зелене відновлення", щоб стати енергоефективною

15 грудня представники Менської міської територіальної громади взяли участь у старті проєкту «Зелене» відновлення українських громад». Проєкт допоможе розробити місцевий, або муніципальний комплексний енергетичний план та розвинути потенціал громади відповідно до принципів «зеленого» відновлення з урахуванням енергетичних потреб.

Допомагатиме розробляти Муніципальний енергетичний план (МЕП) команда аналітичного центру DiXi Group за підтримки нідерландської урядової програми MATRA та Європейського кліматичного фонду (European Climate Foundation).

Під час заходу представники DiXi Group, програми MATRA та European Climate Foundation окреслили дорожню карту проєкту, а громади-учасниці коротко презентували себе.

Секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко під час свого виступу відмітив, що участь громади в цьому проєкті дуже важлива і надає певні переваги, адже розвиток енергоменеджменту сьогодні є пріоритетом. Органи місцевого самоврядування Менської громади займаються питаннями енергоменеджменту з 2011 року, і є напрацювання. Але в час, коли дуже багато викликів, коли кожен кіловат і кожна копійка на рахунку, комплексний план актуальний як ніколи.

Учасники установчої зустрічі підкреслювали, що в Україні не тільки можливі, а й необхідні великі трансформації в напрямку енергоефективності, енергобезпеки та енергетичної децентралізації. У час війни питання енергетичної безпеки та енергодецентралізації набувають особливого значення.

Загалом за підсумками відбору у проєкті візьмуть участь 10 громад з шести українських областей. З Чернігівської області, крім Менської міської територіальної громади, це громади Ніжина та Корюківки.

Під час установчої зустрічі представники DiXi Group, MATRA та Європейського кліматичного фонду розповіли, що проєкт «Зелене» відродження українських громад» ставить за мету забезпечити належну спроможність громад у питанні розвитку свого потенціалу та організації процесу місцевого енергетичного планування відповідно до принципів «зеленого відновлення», тобто з максимальним використанням відновлюваних джерел енергії, таких як променева енергія Сонця, вітер, гідроенергія, природна теплова енергія тощо.

Реалізація проєкту допоможе визначити місцеві енергетичні проблеми і потреби, навчить громади визначати пріоритети у впровадженні заходів з енергоефективності та ефективно планувати їх реалізацію. А також створить міцні рамки для реалізації планів з енергоефективності.

Менська громада отримає експертну підтримку з визначення цілей та шляхів реалізації МЕП, виходячи зі специфіки регіону розташування, законодавчої бази, міжнародних зобов’язань, вимог європейського енергетичного законодавства, а також власних фінансових можливостей. Розробка відповідного плану до 2024 року є обов’язковою вимогою для місцевих органів самоврядування відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність».

Крім того, експерти оцінять ресурсний потенціал громади та нададуть рекомендації щодо заходів з енергоефективності, розвитку проєктів відновлюваної енергетики та інноваційних рішень на шляху до зеленого відновлення.

Також у рамках проєкту відбудеться збір даних про енергоспоживання та його аналіз, просвітницька робота щодо енергоефективості, переваг відновлювальних джерел енергії, обмін досвідом тощо. На завершення проєкту, в кінці наступного року, громада матиме розроблений та затверджений муніципальний енергетичний план.

18 грудня 2023
back