back

Уклін тим, хто зупинив смерть у Чорнобилі ціною власного життя

14 грудня вшановуємо ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною власного життя і здоров’я стримали наслідки страшної трагедії XX ст., що сталася 26 квітня 1986 року. Ці мужні та самовіддані люди захистили не тільки Україну, але й усе людство від жахливого впливу радіоактивних речовин, що вирвалися в атмосферу з енергоблоку, зруйнованого внаслідок аварії.

37 років тому саме 14 грудня офіційно повідомили, що завершене будівництво і введений в експлуатацію комплекс захисних споруд над четвертим енергоблоком ЧАЕС, зруйнованим у результаті вибуху. Так був реалізований перший етап ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 

Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції в квітні 1986 р. – одна з найбільших в історії людства. Тоді, 26 квітня приблизно о 01:23, на четвертому енергоблоці стався вибух. На цей момент у реакторі було близько 200 т урану. Вибух зруйнував обшивку реактора, і оскільки захисної оболонки в ньому не було, то в повітря на максимальну висоту – до 10 км – здійнялося 60 т радіоактивних речовин.

2 дні поспіль керівництво колишнього СРСР приховувало від світу інформацію про аварію. Тим часом смертоносна радіоактивна хмара накрила розташовані поблизу ЧАЕС Україну, Білорусь, Росію, а також частину Югославії, Болгарії, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію (разом з Корсикою), Британію та острів Мен...

Пожежа на енергоблоці тривала 10 днів. Остаточно графіт перестав горіти 10 травня…

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, які заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків катастрофи були залучені тисячі фахівців різних професій: інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі. Вони зупиняли невидимого і дуже підступного ворога, отримуючи великі дози опромінення. Працювали вахтовим методом: одержавши максимально допустиму дозу радіації, поверталися додому, а на зміну ставали інші. За неповними даними, через чорнобильське пекло пройшли понад 600 тисяч осіб.

14 грудня 1986 р. на Чорнобильській АЕС над зруйнованим енергоблоком завершили будівництво захисного саркофагу, спорудженого в найкоротший строк – за 206 днів. Це була перша серйозна й важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини. Тож щороку саме 14 грудня ми вшановуємо відважних ліквідаторів, хто, на щастя, є поруч з нами, і вклоняємося пам’яті тих, хто пішов у вічність.

Знаймо, шануймо і пам’ятаймо своїх героїв. Бо хто пам’ятає уроки своєї історії і робить із них висновки, той вартий майбутнього.

14 грудня 2023
back