back

Активність громадян: кому вона потрібна та як її підвищити

22 листопада представники влади та громади зустрілися з громадськими радниками. Діалог організував Микола Охонько, мешканець селища Макошине, громадський радник, член Асоціації громадських радників України. Говорили про рівень взаємодії влади з громадою, про відкритість місцевої влади, способи донесення інформації та вміння громадян нею користуватися. Проаналізували інструменти взаємодії мешканців Менщини з представниками влади та їхню результативність.

Микола Охонько повідомив, що Асоціація громадських радників створена 2019 р., і її місією є правовий розвиток України як держави шляхом реалізації демократичних ініціатив при функціонуванні спільноти громадських радників — активних небайдужих людей, які працюють для розвитку своєї громади.Такі громадські активісти, діячі, волонтери ще називають себе параюристами, бо в першу чергу надають первинні юридичні консультації для розв'язання соціально-правових питань.

До обговорення долучився секретар Менської міської ради, депутат Юрій Стальниченко, і повідомив про кроки органів місцевого самоврядування Менської ТГ в напрямку відкритості й прозорості діяльності міської ради. В першу чергу розроблена Комунікаційна стратегія Менської міської територіальної громади на 2023 - 2025 роки. Є й Тимчасове положення про порядок залучення громадян до вирішення питань місцевого значення, Положення про громадські слухання, Порядок проведення громадського обговорення кандидатури старости в старостинських округах. Сайт міської ради — це не лише стрічка новин, а й пропозиції інвесторам, оприлюднення документів та їх проєктів тощо. Присутні підтвердили високий рівень наповнюваності сайту Менської міської ради, доступності та відкритості інформації.

Органи Менського місцевого самоврядування представлені в соцмережах сторінками в фейсбуці та Інстаграмі, групами «Менська громада» в Telegram та WhatsApp. На завершальній стадії розробки та запуску кол-центр та чат-бот СВОЇ. Там, де це дозволяє безпека, анонсуються заходи та запрошуються журналісти. Застосовуються живі зустрічі, звіти голови міської ради, які приносять свої результати. Але хотілося, щоб такого спілкування було більше.

Загалом переконання, що в міській раді ніхто нічого не робить, розбивається після першого ж місяця роботи в органах місцевого самоврядування, пригадав Юрій Стальниченко свій досвід початку роботи в міській раді.

Насамкінець учасники зустрічі обмінялися думками, як підвищити рівень активності громадян не в соцмережах, а в реальному житті. Зійшлися на тому, що девіз «Критикуєш — пропонуй, пропонуєш — виконуй» може завжди залишатися актуальним лише у межах чинного законодавства.

 

23 листопада 2023
back