back

«Армія відновлення»…

Це урядовий проєкт, в рамках якого пропонується механізм залучення незайнятих трудовою діяльністю громадян, у тому числі й зареєстрованих безробітних, до суспільно корисних робіт у період воєнного стану. Що це за роботи та як вони організовуються на Чернігівщині? Про це наша розмова з директоркою обласного центру зайнятості Людмилою Ключник.

 Людмило Анатоліївно, тож що таке суспільно корисні роботи?

 Суспільно корисні роботи  це види тимчасової зайнятості в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт оборонного характеру, ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил України і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та життєдіяльності населення. 

Рішення про організацію таких робіт приймаються обласними та районними військовими адміністраціями, за погодженням з військовим командуванням. Програма орієнтована на працездатних осіб, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи, зокрема безробітних та інших незайнятих громадян.

 Коли такі роботи почали організовуватись у нашій області та скільки вже безробітних поповнили лави «Армії відновлення»?

 Чернігівщина – одна з перших серед областей України долучилася до реалізації урядового проєкту «Армія відновлення». У нашій області суспільно корисні роботи стартували в середині жовтня минулого року. Загалом на сьогодні службою зайнятості вже видано понад 7,5 тис. направлень безробітним на такі роботи і за цим показником наша область знаходиться у п’ятірці лідерів серед регіонів України. Суспільно корисні роботи організовуються у 52 із 57 територіальних громадах області.

 А які види суспільно корисних робіт є пріоритетними для нашого регіону?

 Перелік таких робіт залежить від потреб громад і, у порівнянні з минулим роком, він значно розширився. Для нашої області актуальними є ремонтно-відновлювальні роботи, розбір завалів постраждалих через війну будівель, облаштування укриттів цивільного захисту, заготівля дров. Також безробітні залучалися до зведення фортифікаційних споруд, завалів на шляхах в напрямку ймовірного руху ворога, чергування у пунктах незламності, приготування їжі та сухпайків для військових, виготовлення окопних свічок, плетіння маскувальних сіток.

До речі, на плетіння сіток для ЗСУ лише в цьому році видано більше 500 направлень безробітним громадянам у 17 ОТГ області. Зокрема, на Менщині залучені до суспільно корисних робіт безробітні  допомагали комунальникам ремонтувати та чистити криниці; на Бахмаччині безробітні жінки, які володіють швейною майстерністю, займалися ремонтом та пошиттям одягу для військових; у Чернігові та навколишніх селах безробітні активно долучилися до розбору завалів та відновлення будинків місцевих жителів.

 Яким чином здійснюється фінансування суспільно корисних робіт?

 Відповідно до законодавства, фінансування суспільно корисних робіт може здійснюватися за рахунок коштів замовника, коштів місцевих бюджетів, благодійних внесків або інших не заборонених джерел. Роботи ж, у яких беруть участь зареєстровані безробітні, а також віднедавна (за останніми змінами) незайняті внутрішньо переміщені особи, фінансуються за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Зокрема, на заробітну плату безробітних мешканців нашої області з Фонду вже витрачено майже 37 млн грн.

 На яку заробітну плату можуть розраховувати безробітні за виконання суспільно корисних робіт?

 На період участі у суспільно корисних роботах з безробітними укладається строковий трудовий договір. Донедавна законодавством було встановлено, що оплата праці за такі роботи встановлюється у розмірі мінімальної заробітної плати (6700 грн).

31 жовтня 2023 року набрали чинності зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Відтак, оплата за відпрацьований повний місяць на таких роботах складається з основної та додаткової заробітної плати та не може перевищувати півтори мінімальні заробітні плати (на сьогодні це 10 050 грн).

У наступному році планується 2 підвищення мінімальної заробітної плати, а отже оплата праці за виконання суспільно корисних робіт також зросте: з 1 січня – до 10 650 грн, з 1 квітня – до 12000 грн.

Для порівняння: середній розмір допомоги по безробіттю на сьогодні становить 4360 грн. Враховуючи, що серед отримувачів допомоги по безробіттю більшість отримує її в мінімальному розмірі (1500 або 2500 грн), то участь у цій програмі для них є можливістю поліпшити своє матеріальне становище. А ще – долучитися до праці на Перемогу, що також немало важливо у наш нелегкий час.

Записала Світлана Шеремет

13 листопада 2023
back