back

Служба зайнятості відзвітувала, як допомагає вимушеним переселенцям

«Шансів почати нове життя у переселенців багато. Фахівці служби зайнятості готові допомогти кожному обрати свій шлях до роботи та досягти поставленої мети», - про це заявила очільниця Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник на брифінгу в ОВА, що відбувся в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен», ініційованої Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, яка стартувала у вересні і триватиме до кінця жовтня поточного року.

«Проте, й ВПО повинні усвідомити, що їх працевлаштування – це турбота не лише суспільства і держави, а й самих переселенців. Це шлях назустріч один одному!», - сказала вона.

За словами Людмили Ключник, протягом січня-серпня п.р послугами державної служби зайнятості на Чернігівщині скористалися 604 внутрішньо переміщені особи, більша половина з яких (313 осіб) звернулися цьогоріч. Станом на 1 вересня в області налічувалось 183 ВПО зі статусом безробітного.

Державна служба зайнятості пропонує низку послуг та сервісів, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні переселенців. І для того, аби скористатися деякими з них, не обов’язково реєструватися у службі зайнятості.

Послуги з працевлаштування

Наразі в базі даних Державної служби зайнятості, яка оновлюється щодня, у межах країни налічується близько 60 тис. вакансій, які переселенці можуть переглядати на нашому вебпорталі. Там же можна скористатися базою Єдиного порталу вакансій, який акумулює актуальні пропозиції державної служби зайнятості та 6-ти провідних сайтів з пошуку роботи і на якому щодня розміщується близько 230 тис. вакансій. Також ця послуга доступна через чат-боти у Telegram та Viber 

За нашими підрахунками, протягом січня-серпня 2023 року у Чернігівській області роботу знайшли більше сотні переселенців (118 осіб).

Професійне навчання

Діють програми з навчання та перекваліфікації безробітних шляхом видачі сертифікатів. Цього року 9 безробітних переселенців скористалися такою можливістю.

Окремі категорії громадян, у тому числі й ВПО, які не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, мають професійну-технічну чи вищу освіту, не проходили протягом останніх 3-х років професійне навчання за кошти страхового фонду можуть отримати від служби зайнятості ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень.

Ваучер - це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію за затвердженим Мінекономіки Переліком із 123 професій та спеціальностей. Заявку на отримання ваучера віднедавна можна подати й онлайн на окремо створеній платформі.

Жителі нашої області за виданими ваучерами навчались за такими професіями: кухар, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, електромонтер, тракторист-машиніст, машиніст автокрану, а також за спеціальностями: медсестринство, психологія, дизайн, харчові технології, агрономія, будівництво та цивільна інженерія, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка тощо.

З початку року (станом на 22.09.2023) вже 330 осіб отримали ваучери від служби зайнятості, серед них 21 ВПО.

Надання грантів для створення або розвитку бізнесу

У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі й ВПО.

Так, за програмо «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис.грн. Ще одна програма ˗ «Грант для ветеранів», яка стартувала цього року, передбачає надання грантів від 250 тис. грн до 1 млн грн. Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць.

У поточному році за програмою «Власна справа» позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу  отримали 109 мешканців області. Також вже маємо 3-х переможців за програмою «Грант для ветеранів».

Серед переможців є й переселенка з прикордонної Семенівки, яка відкрила у Чернігові експрес-перукарню.

Суспільно корисні роботи

У рамках урядового проєкту «Армія відновлення» служба зайнятості залучає безробітних до виконання суспільно корисних робіт, а саме: зведення фортифікаційних та захисних споруд, облаштування об’єктів цивільного захисту населення, розбору завалів, ремонту пошкоджених приміщень, заготівлі дров, приготування їжі для військових, зокрема сухпайків, плетіння маскувальних сіток та виготовлення окопних свічок для потреб ЗСУ. Заробітна плата за таку роботу ˗ не менше мінімальної (6700 грн).

Цього року в області (станом на 22.09.2023 р.) участь у таких роботах взяли понад 5,6 тис. безробітних, серед них більше сотні (125) ВПО.

Механізми підтримки роботодавців за працевлаштування ВПО

Діють 2 компенсаційні програми:

- компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа ВПО. Загальна тривалість виплат – 6 місяців впродовж року за умови збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази. Максимальний місячний розмір компенсації за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО – 13400 грн;

- компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Сума компенсації щомісячно за кожну працевлаштовану особу - 6700 грн. Тривалість виплат - 2 місяці.

Фінансовою підтримкою за працевлаштування безробітних з числа ВПО скористалися 9 роботодавців області. З Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття їм відшкодовано 142,9 тис. грн.

Компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні отримали 47 роботодавців області, працевлаштувавши 57 переселенців. На оплату їх праці з Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття відшкодовано 729,2 тис. грн.

Важливі аспекти для ВПО

Законодавчо врегульовано питання надання статусу безробітного переселенцям, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем. Для набуття статусу та отримання допомоги по безробіттю такі особи мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору, про що центр зайнятості повідомляє роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду і Державної податкової служби. Датою звільнення вважатиметься наступний день після поданої заяви.

Що ж до побоювання ВПО втратити державні виплати у разі працевлаштування, то вони є безпідставними (йдеться про грошову допомогу на проживання – щомісячну виплату 2 тис. грн на дорослого та 3 тис. грн на дитину). Уряд прийняв особливий порядок виплат ВПО на проживання на період воєнного стану  і вони не залежать від того, особа працює чи безробітна.

Підготувала Світлана Шеремет, т.(093)192 71 87

29 вересня 2023
back