back

Служба зайнятості підтримує переселенців

25 вересня відбулася робоча поїздка директора та заступника директора Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник та Сергія Роговця відповідно на Корюківщину. Там, в Корюківській філії Чернігівського обласного центру зайнятості, у рамках всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен» за «круглим столом» з представниками місцевої влади, громадських організацій, соціальними партнерами та роботодавцями обговорили проблеми інтеграції внутрішньо переміщених осіб у нові громади.

За словами Людмили Ключник, щоб допомогти переселенцям працевлаштуватись на новому місці служба зайнятості пропонує їм низку безкоштовних сервісів і послуг та фінансово підтримує роботодавців, котрі беруть їх на роботу. Щоб скористатися деякими послугами, шукачам роботи не обов’язково реєструватися в службі зайнятості. Так можна ознайомитися з пропозиціями роботи, отримати профорієнтаційні послуги, ваучер на навчання, грант на створення або розвиток власної справи за урядовою програмою «єРобота». Зареєстрованим безробітним служба зайнятості пропонує безкоштовно здобути затребувану на ринку праці професією або підвищити кваліфікацію під гарантоване працевлаштування. Крім того, вони можуть долучитися до «Армії відновлення» - виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану та отримувати заробітну плату не менше мінімальної (на сьогодні 6700 грн). Детально про послуги служби зайнятості внутрішньо переміщеним особам читайте тут https://is.gd/kmOAsc

Тим, хто шукає роботу самостійно, директор обласного центру зайнятості радить Єдиний портал вакансій https://jobportal.dcz.gov.ua/ , що містить актуальні пропозиції роботи, як від державної служби зайнятості, так і з найбільших сайтів з працевлаштування. Роботи вистачить усім! Вакансій вже більше, ніж було до початку повномасштабного вторгнення. Також можна скористатися офіційним сайтом обласного центру зайнятості https://chg.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot та Viber https://chats.viber.com/dczworknowbot .

Водночас для роботодавців діють компенсаційні програми за працевлаштування переселенців. Зокрема, вони можуть отримати:

- компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб. Тривалість виплати - 6 місяців впродовж року за умови збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази. Детально читайте тут.

- компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на період дії воєнного стану в Україні та протягом 30 календарних днів після його скасування. Сума компенсація – 6700 грн щомісяця, тривалість – 2 місяці. Детально читайте тут.

З метою підвищення якості та ефективності послуг, що надаються службою зайнятості, визначення нагальних та пріоритетних завдань відбулася нарада з керівниками структурних підрозділів.

Крім того, фахівці служби зайнятості відвідали місцевого підприємця Максима Станіславського, який скористався програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», виграв мікрогрант на розвиток свого СТО і нині успішно працює.

Чернігівський обласний центр зайнятості

26 вересня 2023
back