back

Хто і за яких умов може отримати кошти на заходи з енергоефективності

У сьогоднішніх умовах об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) обмежені в грошах, але на сьогодні у них з’являються можливості залучити кошти з інших джерел, спрямуючи їх на заходи з енергоефективності, і такою практикою вже скористалося чимало об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Вчора в приміщенні Менської міської ради відбулося засідання круглого столу з питань співробітництва з Фондом енергоефективності України та обговорення грантових програм на енергоефективні заходи для багатоквартирних будинків, участь у якому прийняли експерт Міжнародної фінансової корпорації програми «Енергоефективність в Україні» Микола Коломієць, регіональним консультантом зі створення та розвитку ОСББ у Чернігівській області Проекту ЄС/ПРООН «HOUSES» Світланою Рожок, головний спеціаліст відділу енергетики та енергозбереження Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Гайовий, депутати Менської міської ради, голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, керівники банківських установ, громадські активісти та представники засобів масової інформації.

Розпочинаючи засідання круглого столу, секретар ради Юрій Стальниченко зазначив, що покращення рівня енергоефективності в різних секторах української економіки є головним пріоритетом України. Не стоїть осторонь цих питань і Менська міська рада, адже житлово-комунальний сектор громади і держави здійснює безпосередній вплив на якість умов життя кожного українця, але при цьому характеризується низькою сталістю через високий рівень споживання енергії та тепла, зношену інфраструктуру та обладнання для опалення, значні витрати газу та застарілий житловий сектор. Наш житловий сектор у 3-4 рази менш енергоефективний порівняно з сусідніми країнами ЄС з подібним кліматом і споживає близько 40% енергоресурсів. Загалом 70% квартир у багатоквартирних будинках, є вкрай енергетично неефективними. Тому існує потреба забезпечити об’єднання фінансовим ресурсом, який був би доступним як з точки зору його вартості, так і з точки зору організаційної простоти отримання коштів. Таким фінансовим інструментом може стати участь ОСББ у програмах «Енергодім» або «Теплі Кредити», кошти з яких надаються об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

У своєму виступі Микола Коломієць звернув увагу присутніх на шляхах отримання фінансування заходів з енергоефективності. На початку слід замовити проведення енергетичного аудиту будівлі, за результатами якого і буде поставлено «діагноз будиинку» і спрогнозовано проведення заходів з енергоефективності, серед яких можуть бути - заміна вікон та дверей у місцях загального користування, заміна освітлювальних приладів у місцях загального користування на світлодіодні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, комплексне утеплення будинку, ремонт даху, теплових насосів, сонячних колекторів для підігріву води. Перші 300 об’єднань, які подадуть заявку на участь у програмі «Енергодім», можуть розраховувати на відшкодування 70% коштів. Тому не варто втрачати шанси, адже сьогодні є можливості реалізувати комплексні заходи за невеликого співфінансування, а завтра такого шансу не буде, і тоді за всі ці заходи люди будуть сплачувати з власного карману по повній їх вартості.

Світлана Рожок нагадала присутнім про проект ЄС/ПРООН «HOUSES», який  реалізується в усіх 24 областях України, надаючи юридичну, інформаційну, консультаційну підтримку вже створеним ОСББ та допомагає жителям багатоквартирних будинків створювати ОСББ та впроваджувати заходи енергоефективності в багатоквартирних будинках. Пані Світлана закликала жителів багатоквартирних будинків не втратити свій шанс і скористатися підтримкою держави для того, щоб утеплити свої будинки. 2020 рік буде роком найбільш активної підтримки ОСББ у реалізації заходів енергоефективності, оскільки буде діяти дві можливості: і Урядова програма «теплих кредитів», і Програма «Енергодім» Фонду енергоефективності України. Мешканцям будинків варто нарешті зрозуміти, що багатоквартирні будинки така ж приватна власність, як і індивідуальні садиби, але власність спільна. Саме мешканці будинків мають дбати про те, щоб їх спільне житло було теплим, чистим і комфортним для проживання.

Сергій Гайовий повідомив про те, що в області діє обласна програма, якою передбачається відшкодування 10% коштів.

Про деталі участі в програмі «теплих кредитів» розповіла керуюча Менським відділенням «Ощадбанку» Людмила Ілляшик. Пані Людмила також повідомила про можливості встановлення загально будинкових лічильників за згаданою програмою.

Підводячи підсумки засідання круглого столу, Юрій Стальниченко зазначив, що в громаді також діє програма, в якій передбачено відшкодування 20% коштів, тож в комплексі є реальний шанс, щоб змобілізувати співвласників житла в багатоквартирних будинках та підтримати їхню мотивацію до підвищення рівня енергоефективності власних будинків. Для цього передбачено чимале фінансування, але ця фінансова, юридична, технічна допомога сама не надійде до жителів. Для цього потрібне їх бажання.

 

24 січня 2020
back