back

Про роботу комісії з питань захисту прав дитини

       Соціальний захист дітей є пріоритетним напрямком роботи Менської міської ради. У  міській раді створена  розпорядженням міського голови комісія з питань захисту прав дитини. Дана комісія  є консультативно-дорадчим органом. Комісію очолює міський голова Геннадій Примаков, заступником голови комісії є Тетяна Вишняк,  членами комісії є Олена Васильчук, Лариса Бутенко, Галина Вербицька, Олена Литовченко, Тетяна Бернадська, Володимир Невжинський, Ганна Остапенко, Олександр Федорченко та Інна Савенок.                                                                                              

          Комісія діє з  метою реалізації державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей; підвищення рівня правової культури територіальної громади у сфері охорони дитинства.

           Комісія відповідно до покладених на неї завдань: розглядає та подає пропозиції до індивідуального плану соціального захисту дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, який складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики; розглядає питання, у тому числі спірні, які потребують колегіального вирішення, зокрема, реєстрація народження дитини, батьки якої невідомі; надання дозволу бабі, діду, іншим родичам дитини забрати її з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я, якщо цього не зробили батьки дитини; позбавлення та поновлення батьківських прав; вирішення спорів між батьками щодо визначення або зміни прізвища та імені дитини; вирішення спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини; участь одного з батьків у вихованні дитини; побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав;  визначення форми влаштування дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування; встановлення і припинення опіки, піклування; утримання і виховання дітей у сім'ях опікунів, піклувальників, прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу та виконання покладених на них обов'язків; збереження майна, право власності на яке або право користування яким мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; розгляд звернень дітей щодо неналежного виконання батьками, опікунами, піклувальниками обов'язків з виховання або щодо зловживання ними своїми правами; інші питання, пов'язані із захистом прав дітей.

У 2019 році комісією з питань захисту прав дитини  Менської міської ради проведено 15 засідань, розглянуто 96 питань щодо вирішення спорів між батьками, щодо визначення місця проживання дитини; участі одного з батьків у вихованні дитини; захисту житлових та майнових прав дітей; стану виконання батьками батьківських обов’язків  та інші.

За результатами розгляду вищезазначених питань на комісії, службою у справах дітей Менської міської ради за 2019 рік було підготовлено 72 проєкти рішень на засідання виконавчого комітету міської ради з питань соціально-правового захисту прав дітей.

Актуальною на даний час залишається проблема бездоглядності дітей, що полягає у невиконанні батьками соціально-виховних функцій. З метою запобігання такого явища, своєчасного виявлення та обліку дітей із сімей, які неспроможні виконувати виховні функції та потребують соціального захисту,  при розгляді даних питань на комісії служба у справах дітей Менської міської ради попередньо  налагоджено взаємодіє з освітянськими, медичними закладами Менської об’єднаної територіальної громади. Впродовж року працювала рейдова група з питань захисту прав дітей, проведено 45 профілактичних рейдів,  було обстежено  172  сім'ї, що попали в поле зору як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах, в ході обстеження було ініційовано 17 випадків притягнень батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Слід зазначити, що при проведенні рейдів було виявлено 2 порушення правил торгівлі спиртними напоями в частині продажу їх неповнолітнім. Опікуни (піклувальники), прийомні батьки належним чином виконують свої обов’язки.

Для проведення роз’яснювальної роботи серед населення виготовлений та постійно оновлюються інформаційний стенд «Служба  інформує», інформування населення громади здійснюється шляхом роздавання буклетів населенню про права  дітей та номери телефонів  відповідних служб, постійно висвітлюються робота служби у справах дітей на офіційному сайті Менської міської ради та  через засоби масової інформації.

Працівники служби та члени вищезазначеної комісії беруть участь в проведенні нарад, комісій, круглих столів, семінарів з питань охорони дитинства.

 

17 січня 2020
back