back

Діти керували Менською громадою

Дитяча сесія – це акція, що має на меті залучити дітей та молодь до дорослих процесів, дає можливість побути на місці дорослих і зазирнути за куліси управлінських процесів. В рамках даної акції діти та молодь мають змогу  на один день поринути у вир роботи органу місцевого самоврядування, посісти місце посадовця та взяти на свої тендітні плечі всіх його обов’язки.

Дана акція є частиною урочистих подій для відзначення Всесвітнього дня дитини, який цього року співпадає з 30-річчям прийняття Конвенції про права дитини – договору про права людини, ратифікованого найбільшою кількістю країн світу.

Всесвітній день дитини, який щорічно відзначається 20 листопада, має на меті підвищити обізнаність та сприяти виділенню більшої кількості коштів для мільйонів дітей, які не можуть реалізувати своє право на належну охорону здоров’я, харчування, освіту та захист.

Оскільки Менська міська об’єднана територіальна громада в цьому році приєдналась до глобальної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді», що впроваджується за підтримки ЮНІСЕФ, то діти нашої громади мали змогу відчути себе справжніми управлінцями.

25 українських міст і громад на один день очолили діти, щоб привернути увагу до 30-ї річниці Конвенції ООН про права дитини. До глобальної акції ЮНІСЕФ приєднаються Львів, Одеса, Херсон, Миколаїв, Черкаси, Кам’янець-Подільський, Тернопіль, Бахмут та інші міста і громади, серед яких була і наша Менська ОТГ.

На цей день працівники Менської міської ради поступились місцями дітям, ознайомили з своїми посадовими обов’язками та надали змогу вирішувати важливі питання. Таким чином, посадовці мали змогу прислухатися до їхніх порад щодо ключових рішень у громаді.

Всього вчора плідно працювали на своїх місцях 29 дітей та підлітків з м. Мена та с. Стольне. Найбільш цікавою для дітей виявилась посада міського голови, начальників відділу культури, відділу освіти, відділу економічного розвитку та інвестицій, служби у справах дітей, сектору сім’ї, молоді та спорту. За результатами онлайн голосування міським головою на один день стала Стародуб Анна, учениця Менської гімназії. «Перша година вже складна, адже надійшло багато листів, які треба всі перевірити, всі переслати. Я, якщо чесно кажучи, думала, що буде легше працювати» - говорить Анна журналістам UA:Чернігів.  Але незважаючи на складність роботи, дати та молодь Менської міської об’єднаної територіальної громади справились з обов’язками міського голови, заступників голови, керуючої справами виконкому, секретаря міської ради, начальників відділів та завідувачів секторів Менської міської ради, деяких комунальних установ, що знаходяться в підпорядкуванні міської ради.

В кінці робочого дня діти мали змогу за круглим столом поспілкуватись з міським головою Геннадієм Примаковим, поділитись своїми враженнями та обговорити проблемні питання громади.

Сподіваємось, що за цей день діти стали ближчими до органу місцевого самоврядування, зрозуміли роботу посадовців та будуть надалі не соромитись пропонувати свої цікаві ідеї щодо створення в громаді дружнього середовища для дітей та молоді.

 

21 листопада 2019
back