back

Європейська енергетична відзнака - інструмент ефективного управління енергією

5 листопада у Міжнародному Виставковому Центрі відбулася конференція «Європейська енергетична відзнака - інструмент ефективного управління енергією». Від Менської міської ради участь у заході прийняла заступник міського голови з питань діяльності виконавчого комітету Тетяна Сергіївна Вишняк. Захід було організовано Національним Офісом ЄЕВ в Україні – Асоціацією «Енергоефективні міста України» за сприяння Міністерства розвитку громад і територій України та Швейцарського Бюро Співробітництва (ШБС) в рамках XV Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства – 2019»: Енергоефективність. Відновлювана енергетика – 2019».

Під час конференції, зокрема, були розглянуті питання переваг участі для українських міст у Європейській енергетичній відзнаці, підтримки розвитку цієї системи з боку ШБС та ролі Мінрегіону і АЕМУ у розгортанні програм ЄЕВ в країні, а також перші результати впровадження Відзнаки в Україні. Спікерами конференції стали - координатор проектів ШБС в Україні Анна Вільде, представник Мінрегіону та Виконавчий директор АЕМУ Святослав Павлюк, начальник відділу енергозбереження у сфері ЖКГ Міністерства розвитку громад і територій Роман Радченко.

Для довідки: Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) – це система управління якістю та сертифікації для муніципалітетів і регіонів. Вона підтримує місцеві органи влади у впровадженні підходів міждисциплінарного планування та ефективних заходів енергетичної та кліматичної політики. Успіх ЄЕВ базується на наступних основних засадах:

• Прискорення національних та наднаціональних енергетичних стратегій шляхом перенесення національних цілей на локальний ґрунт;

• Спільна дія з муніципалітетами для муніципалітетів;

• Індивідуальні та конкретні програми діяльності

• Орієнтація на міжнародні еталони якості
 

Для досягнення цілей розроблено інструментарій із 79 заходів в рамках муніципальної енергетичної та кліматичної політики, які згруповані у шість секторів діяльності: Розвиток та територіальне планування; Муніципальні будівлі та споруди; Постачання та утилізація; Мобільність; Внутрішня організація; Комунікація та співпраця. Кожне місто формує власну робочу групу, яку консультує сертифікований зовнішній експерт ЄЕВ. Оцінка результатів здійснюється за системою кількісних і якісних показників. Сертифікат ЄЕВ муніципалітет може отримати при відповідності параметрам якості не менше як 50%, а відповідність більша 75% відзначається золотим сертифікатом. Більш того, муніципалітет-учасник ЄЕВ зобов’язаний постійно вдосконалювати стан справ у перелічених секторах аби бути в змозі пройти процедуру підтвердження сертифіката кожних два роки. Європейська Комісія офіційно визнала ЄЕВ ефективним інструментом впровадження Планів дій для сталого енергетичного розвитку і клімату в рамках Угоди мерів.

08 листопада 2019
back