back

У Феськівці незабаром з’явиться родинний сквер

У 2019 році вперше в Менській об’єднаній територіальній громаді був запроваджений Громадський бюджет. В ньому було виділено 300 тисяч гривень на міську групу проектів (Мена+Макошине) та 200 тисяч на сільську групу проектів. Жителі Феськівки запропонували свій проект «Моє село – мій дім», який став одним із переможців. До кінця року у цьому селі буде облаштовано місце для відпочинку і занять спортом загальною вартістю майже 125 тисяч гривень!

Хочеш гроші – готуй проект хороший

У сучасному громадському суспільстві зросла соціальна активність людей та з’явилися активісти, які мають бажання долучатись до вирішення загальних проблем. У жителів виникають ідеї, як покращити благоустрій територій своєї громади, провести соціальні, культурно-мистецькі, спортивні заходи тощо.

– Якщо простіше сказати, то це процес, коли територіальна громада виділяє зі свого бюджету певні кошти, а вже жителі громади пропонують власні бачення куди їх із користю витратити, – розповідає начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Менської міської ради Сергій Скороход. – Вони пропонують різноманітні проекти, потім за них голосують всі жителі громади, які мають бажання. Проекти-переможці фінансуються і реалізуються. У цьому році проектів було аж 17, переможцями стали п’ять, серед них і феськівський «Моє село – мій дім», який отримав 678 голосів підтримки.

Даний проект передбачає благоустрій скверу біля місцевого Будинку культури: викладення нових доріжок, встановлення лавочок для відпочинку і урн для сміття, освітлення, виготовлення майданчиків для міні-футболу і волейболу, встановлення спортивного майданчика з вуличними тренажерами. На даний час вже ведуться роботи з визначення виконавців проекту та укладення з ними договорів.

Благоустрій – справа спільна

Але і, не чекаючи реалізації нового проекту, у Феськівці благоустрою села постійно приділяють значну увагу.

– Проблему і небезпеку для жителів створювали перерослі та аварійні дерева, – говорить виконуюча обов’язки старости Феськівського старостинського округу Світлана Козел. – За кошти бюджету Менської ОТГ у минулому році спеціально навчені фахівці спиляли вісім таких дерев на території нашого дитсадка, у цьому році – розчищають від аварійних насаджень кладовище та центр села. Працівники КП «Менакомунпослуга» допомогли викосити кладовище, власний трактор для цього залучали. У квітні на місцевому сміттєзвалищі порядок навели. Очікуємо початок реалізації проекту з вуличного освітлення частини вулиці Миру. Але я вважаю, що благоустрій – справа спільна, не можна лише сидіти склавши руки і чекати, коли Менська міськрада кошти виділить. Феськівці і самі біля своїх садиб без нагадування порядок наводять, і якщо звернуся до інвестора «Мена-Успіх», що землі у нас орендує – ніколи не відмовлять: і дороги від снігу почистять, і ще чимось допоможуть.

Освіта, культура і… депутати

Феськівка – село багатолюдне, тож тут успішно працюють місцева школа та дитячий садочок «Веселка».

З бюджету Менської ОТГ на розвиток місцевої школи за два останні роки виділено 70 тисяч гривень. За них придбано холодильник, ноутбук, два принтери, шафу, сучасну шкільну дошку, дидактичні матеріали для нової української школи, набори стендів, будівельні матеріали для ремонту, медикаменти, вогнегасники, миючі засоби, канцелярські товари та господарський інвентар.

Дитячий садок було профінансовано ще на більшу суму – 106 тисяч гривень. Майже 70 тисяч пішло на тверде паливо: брикет і дрова. На решту закуплено посуд, стінку дитячу, витяжку, килимові покриття, м’ясорубку, будівельні матеріали, миючі  та дезінфікуючі засоби та інше.

Феськівським Будинком культури завідує Марія Кащенко, художній керівник і очільник місцевого дитячого циркового колективу «Феєрія» – Марина Редько.

 До речі, «Феєрія» знають і люблять не лише на Менщині, а й по всій Чернігівщині та за її межами. Громада також підтримує колектив – у цьому році «Феєрія» поповнилася цирковим реквізитом на 12,5 тисяч гривень.

Підтримали Будинок культури у Феськівці і депутати Менської міської ради. З коштів, визначених їм з місцевого бюджету для виконання депутатських повноважень, Ігор Солонар, Лариса Попович, Олександр Дубовик, Ірина Нестеренко, Андрій Титаренко, Василь Роговий, Петро Перепечай та Марина Москальчук у минулому році виділили для підтримки культури у Феськівці майже 45 тисяч гривень. За них було придбано два моноцикли, штора для сцени, акустична система та ноутбук.

А найбільше селу, яке довірило йому депутатський мандат, допомагає місцевий житель Володимир Гнип. Практично всі свої «депутатські» кошти Володимир Іванович витратив на ремонт вулиці Сонячної, грейдерування та підсипку грунтових доріг, телефон для ФАПу, придбання мотокоси і обладнання для неї, щоб по Феськівці бур’янів не було.

– Гроші ті – громади, для розвитку феськівської громади і пішли, – констатував Володимир Гнип. – Скажімо, є у нашому селі соціальний працівник Ольга Радченко, працює на совість, має 10 підопічних. Щоб їй веселіше працювалося і встигала всім дідусям і бабусям допомогти – виділив кошти їй на новенький велосипед.

12 серпня 2019
back