back

Менська об’єднана громада не дає загинути селам

Сильна, спроможна громада з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми – це запорука гідного рівня життя населення. Це стосується і забезпечення харчуванням дітей, і надання одноразової допомоги категоріям, які цього потребують, і проведення ремонтних робіт та будівництва тощо. На сьогодні з ініціативи Менського міського голови Геннадія Примакова все це відбувається завдяки зусиллям Менської ОТГ.  Не було зроблено жодного кроку назад.

Світло буде!

Осьмаківський старостинський округ. Перше, що порадувало, – дорога Ліски-Осьмаки-Ушня. Не автобан, звичайно, але після останніх ремонтів хоч їхати по ній можна, не боючись відірвати колеса і звихнути хребта. Правда ремонтувалася дорога за кошти обласного бюджету, але, щоб їх «вибити» і очільникам нашої ОТГ довелося неодноразово «до губернії» їздити.

Понад центральною дорогою – цілий ряд нових стовпів з ліхтарями.

– Згідно програми модернізації вуличного освітлення таких ліхтарів у нашому селі буде встановлено 55 одиниць, – констатує виконуюча обов’язки старости Осьмаківського старостинського округу Тетяна Савченко. – На вулицях 1-го Травня, Зарічній, частково на Молодіжній і Шевченка.

До речі, на цей проект з бюджету ОТГ виділено 556 тисяч гривень, 144 тисячі авансу вже проплачено.

Депутат Менської міської ради Сергій Фесенко за кошти, виділені з бюджету громади на виконання депутатських повноважень, допоміг осьмаківцям у встановленні в селі автобусної зупинки та ремонті електромережі у місцевому дитсадку.

Дитячий садок «Капітошку» не обходить увагою і ОТГ.

– У будівлі нашого закладу протікав дах, пропадала підлога, – розповідає директор дитсадка Анжела Ситник. – Зараз дах відремонтовано, підлогу у двох кімнатах замінено, відливи встановили. Взагалі, за час перебування в громаді, всі робочі місця в дитсадку збережено, заробітна плата – своєчасна. Два роки не збираємо кошти з батьків на миючі і гігієнічні засоби – зараз це все купується за бюджетні кошти ОТГ. На харчування дитини передбачено 25 гривень на день; влітку, коли до раціону додаються свіжі овочі і фрукти – 27 гривень. З цієї суми лише 8 гривень сплачують батьки, все інше – бюджетні кошти.

Не так давно у Осьмаківському дитсадку з’явився новенький дитячий майданчик, на який з бюджету громади було виділено 54 тисячі гривень.

При входженні до Менської об’єднаної територіальної громади всі робочі місця було збережено і в місцевому клубі та бібліотеці. І староста, і місцеві жителі дуже тепло відгукуються про завідуючу клубом Надію Курницьку, художнього керівника Лідію Кузьомко, завідуючу бібліотекою Тетяну Прокопенко, хвалять їх відданість своїй справі.

У цьому році клуб отримає озвучувальну апаратуру на дев’ять тисяч гривень. Та й, якщо раніше працівники заготовляли дрова власними силами, то зараз установи повністю забезпечує ними відділ культури Менської ОТГ: у 2018-19 роках було завезено дров на 13 тисяч гривень.

Освіта і безпека

Першочерговим та пріоритетним завданням для громади є надання якісних освітніх послуг. Завдяки зусиллям відділу освіти Менської міської ради та відданій праці педагогів  діти  в Бірківській школі здобувають знання на належному рівні. Звісно, щоб дитині хотілося навчатися, їй потрібно забезпечити належні умови, як побутові, так і освітні.

З цією метою у школі Бірківки щорічно проводяться поточні ремонти: на фарбу, будівельні матеріали та господарчі товари з бюджету громади було виділено більше 10 тисяч гривень (збирати кошти на ремонт з батьків школярів – заборонено, хіба що лише з їхньої власної ініціативи). Майже на три тисячі закуплено нового посуду для шкільної їдальні. Для покращення навчального процесу придбано два ноут-буки за 19 тисяч гривень, телевізор за три тисячі, розвиваючий навчальний комплект «Юніор-набір» (3000 гривень), спортивний інвентар. Згідно програми «Нова українська школа» навчальний заклад поповнився стендами та навчальними дидактичними комплектами на 13 000 гривень.

Для забезпечення опалювального періоду для Бірківської ЗОЖ придбано твердого палива (вугілля, пелети, дрова) на більш, ніж 300 тисяч гривень.

Косметичні ремонти проведено і в місцевому дитсадку «Сонечко». Дошкільний заклад повністю забезпечений новеньким посудом, миючими, гігієнічними та дезинфекційними засобами.

– А чи не найбільшою нашою гордістю є місцева пожежна команда, – говорить виконуюча обов’язки старости Бірківського старостинського округу Наталія Хоменко. – Забезпечена практично усім необхідним, має автомобіль підвищеної прохідності. А хлопці які! Як наші місцеві: Володя Римар, Сергій Малай, Станіслав Шкляр, Микола Щербина, Віталій Носовець, Юрій Головач, так і Сергій Кузьомко з Осьмаків та Микола Павленко з Феськівки. І в своїй роботі професіонали, і сільській громаді в благоустрої допоможуть. За ними і сільська громада безпечніше почувається.

05 серпня 2019
back