back

Звіт директора КУ "Місцева пожежна охорона Менської міської ради Менського району Чернігівської області" Анатолія Фурмана про роботу комунальної установи за перше півріччя 2019 року

       КУ «Місцева пожежна охорона Менської міської ради Менського району Чернігівської області» була офіційно зареєстрована наприкінці січня 2018 року. МПО є бюджетною установою комунальної форми власності, яка працює у рамках законодавства України та утворена для ліквідації пожеж і наслідків надзвичайних подій та ситуацій на території Менської ОТГ.

      У травні 2019 року було здійснено перереєстрацію внесення змін до Положення «Про місцеву пожежну охорону Менської міської ради». Згідно змін структура місцевої пожежної охорони Менської міськради має складатися з чотирьох місцевих пожежних команд: МПК смт Макошине, МПК с. Стольне,  МПК с. Бірківка з філією в с. Семенівці та МПК с. Дягова; загальна кількість особового складу має бути 34 особи: директор КУ, бухгалтер, 20 водіїв і 12 пожежних.

      На балансі КУ  на сьогодні є 6 пожежних автомобілів (з яких один знаходиться на консервації і один не придатний до експлуатації) та 5 пожежних депо:  в Макошине, Бірківці, Семенівці, Дягові та Киселівці (в останньому населеному пункті планується створити добровільну пожежну команду, зараз чергування відсутнє).  

На даний час розпочато роботу по створенню МПК в с. Дягова, особовий склад вже пройшов медичну комісію, зараз знаходиться на навчанні у спеціалізованому навчальному пункті м. Чернігів; проводяться заходи зі зняття з консервації та ремонту пожежного автомобіля, придбанню спецодягу та пожежного інвентарю і обладнання). У зв’язку з недостатністю коштів у місцевому бюджеті, МПК в с. Стольному не створено, а штат КУ заповнено на 65%, вакантними залишаються посади 4 водіїв та 8 пожежних. Хоча це не завадило МПО якісно виконувати свої обов’язки.

      Так, з 01 січня по 01 червня 2019 року місцеві пожежні команди взяли участь у ліквідації наслідків 1 ДТП та гасінні 31 пожежі: 14 пожеж було ліквідовано спільно з працівниками Менської 10-ї державної пожежно-рятувальної частини, а ще 17 (це в основному пожежі сухої трави, чагарників, соломи, сміттезвалищ) загасили власними силами. Спільними зусиллями було врятовано від вогню 12 житлових будинків, 19 господарчих будівель, гараж, кілька голів худоби і домашнє майно. Всього на суму близько 1,4 мільйона гривень. Під час гасіння пожежі було врятовано жінку похилого віку.

     На гасіння пожеж МПК смт Макошине виїздила 11 разів (1- в Куковичі, 2- в Слобідку, 6 разів – по Макошине, 2 – в Загорівку), МПК Бірківки 8 разів ( 2 - Ушня, 2 – Бірківка, 1 – Осьмаки, 2 – Блистова, 1 – Ліски), МПК с. Семенівка 13 разів ( 1 – Дмитрівка, 3 – Стольне, 4 – Синявка, 1 – Блистова, 3 – Семенівка, 1 – Чорногірці).

     Станом на 10 червня 2019 року КУ «Місцева пожежна охорона» освоєно більше 700 тисяч гривень бюджетних коштів. З них: на виплату заробітної плати – 470 000 гривень, нарахування на заробітну плату – 103 400 гривні; придбано 1130 літрів бензину на  31 290 гривень (на гасіння пожеж використано 1100 літрів); страхування пожежної техніки, страхування особового складу на випадок травматизму та проходження медогляду обійшлось в 9 772 гривні. Також було придбано пожежні рукави на суму 10 200 гривень; запчастин і мастильних матеріалів для пожежної техніки на 22 000 гривень; запчастин для бензопил та будівевельних матеріалів на 2 500. За оренду приміщення було сплачено 2 400 гривень, за послуги зв’язку 14 500 гривень, за використану електроенергію – 5 511 гривень.

     На даний час власними силами особового складу практично закінчено поточний ремонт (зі зварювальними роботами) двох пожежних автомобілів в смт. Макошине та с. Семенівка.

     Будівлі чотирьох пожежних депо, в котрих організовано (в с. Дягова планується з 01.07.2019 року) цілодобове чергування, опалюються котлами та грубами на твердо-паливній основі. Для опалення приміщень на опалювальний період 2019-20 років  вже придбано 42 кубометри дров на 12 222 гривні, замовлено і проплачено 9 тонн торфобрикету на суму 22 050 гривень. Ще 35 кубометрів дров отримано як благодійну допомогу від небайдужих громадян.

     В 2019 році здійснено перереєстрацію чотирьох пожежних автомобілів (з отриманням нових свідоцтв про реєстрацію та номерних знаків), ведуться роботи з належного оформлення у власність установи будівель депо та земельних ділянок.

    Проблемами КУ «Місцева пожежна охорона» є необхідність капітального ремонту покрівлі пожежного депо смт. Макошине, невеликі об’єми цистерн для води на більшості наявних пожежних автомобілів, знос пожежної техніки (пожежні авто мають вік 40 і більше років), велика відстань від найближчої МПК до населених пунктів північно-західного кута Менської ОТГ (Синявка, невеликі села Стольненського старостату), відсутність протипожежних вододжерел або їх незадовільний стан в Ушні, Синявці, Садовому, Блистові, Величківці. На даний час є проблема з матеріально технічною базою установи: адміністрація не забезпечена постійним місцем дислокації та комп’ютером.

26 червня 2019
back