back

Я вишию на білім полотні Квітки чарівні ранки і пісні

Захід, який провела  Менська служба зайнятості в рамках проекту «Збережемо традиції предків» був особливим. На зустріч у районну бібліотеку до безробітних жінок завітала Ольга Сидоренко - заслужений учитель України, народна майстриня з художнього вишивання.

          «Ще в юності взяла голку до рук, і це стало для мене захопленням на все життя» – розповідає пані Ольга. На сучасну канву вона переносить візерунки та мережки з домотканого полотна, якому сотня, а то і більше років. Це надзвичайно копітка і майже ювелірна робота. Ще вивчає символи, розшифровує орнамент і звучить він, як музика, як пісня, розповідає про життя, віру і прагнення наших предків. До кожної з робіт пані Ольга пише окремий автентичний та оригінальний вірш, які зібрані в книзі Гордість Менщини - «Я вишию на білім полотні…».

          Присутні на заході жінки мали змогу помилуватися неповторними роботами майстрині, які у 20017 році здобули премію імені Василя Полевика. Також пані Ольга провела майстер - клас по вишивці «болгарським хрестом», показала, що ручна вишивка — це робота, яка потребує терпіння, певних знань і неабиякого бажання займатися цим рукоділлям.

          За словами фахівця служби зайнятості Зої Ганнущенко, речі ручної роботи коштують недешево, адже вони ексклюзивні, неповторні, а головне – виготовлені з любов’ю, з душею. Отож, для безробітних жінок рукоділля може стати не лише способом творчої самореалізації, а й улюбленою справою, яка приноситиме дохід.

          Справді, після таких заходів важко залишатися байдужими, виникає неперевершене бажання спробувати творити неповторну красу та дарувати її людям.

18 червня 2019
back