back

Стоп земельному рейдерству

 

До Менської міської ради надійшли звернення жителів міста та інших населених пунктів, що звикли відпочивати на території мальовничих куточків Менської громади. Люди схвильовані екологічним станом берегів водойм, луків і лісових масивів.  Відповідно доручення Міського Геннадія Примакова було направлено звернення до екологічної інспекції.

Перевіркою було встановлено, що в охоронних зонах заповідників “Блистівське” та   “Киселівське” було самовільно змінено цільове призначення земельних ділянок. Ділянки, які використовувались для сінокосіння та випасу худоби, було зорано. І в цих охоронних зонах орендарями ведуться сільськогосподарські роботи з вирощування сільськогосподарських культур: соняшнику та кукурудзи із використанням всього комплексу захисту рослин. В результаті водні об’єкти накопичують залишки пестицидів і агрохімікатів, що надалі призведе до великих екологічних проблем.

Зміна цільового призначення земельної ділянки може проводитись згідно встановленої законодавчої процедури прописаної земельним кодексом України. Для цього треба виготовити документацію еколого-економічного обґрунтування доцільності даної зміни, та погодити її у відповідних структурах.

Велике занепокоєння викликає розорюваність берегів річок в районі сіл Куковичі та Максаки, де розорені природоохоронні зони річки Десни. В районі села Феськівки розорений берег річки Мена. В ході проведення перевірки було також встановлено факт самовільної вирубки дерев на території Садового старостинського округу.

З приводу вищевказаних порушень Менська міська рада звертається до відповідних державних структур, для застосування заходів впливу на порушників природоохоронного законодавства.

Протиправними діями власників та орендарів земельних ділянок природно заповідного фонду, що знаходяться на території Менської громади завдано суттєвої шкоди навколишньому середовищу. Менська міська рада вживає необхідні заходи для притягнення до відповідальності осіб винних у скоєнні правопорушень та  запобіганню їх в майбутньому.

 

12 червня 2019
back