back

В БЛИСТОВІ ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ СПІЛЬНО З ЕКСПЕРТАМИ IFC

В Блистівському старостаті відбувся робочий семінар щодо виробничих практик в управлінні молочним тваринництвом, підготовлених для А.Гальчука, члена СВК "Молоко-Країна" (с.Блистова, Менський район) по реалізації проекту IFC "Підвищення ефективності молочної галузі України". За результатами заходу було обговорено ряд актуальних питань, які допоможуть жителям підвищити ефектиності розвитку своїх "молочних" домогосподарств, а саме обговорили такі питання: 

1. Молочні ферми в домогосподарствах можуть розглядатися як бізнес і бути прибутковими за умови:

1) збільшення поголів’я,

2) збільшення продуктивності корів, та

3) якісного виконання всіх процесів, таких як годівля тварин, доїння, відтворення, профілактика хвороб та лікування, утримання та інші.

За попередніми підрахунками команди проекту, молочна ферма починає генерувати прибуток від 8 корів з продуктивністю 5 000 л / корова / рік. Така ферма вже буде потребувати певні інвестиції в техніку, витрати на адекватну годівлю корів та якісну спермопродукцію, але навіть за даних витрат ферма є прибутковою.

2. Як підвищити продуктивність корів? Під час семінару були детально розглянуті неефективності та рекомендації щодо їх уникнення / усунення в наступних процесах: Розведення. Переваги штучного осіменіння та важливість часу першого отелення Корми та годівля. Потреби корови в збалансованому раціоні та як правильна годівля дозволяє розкрити потенціал продуктивності корови. Вимоги до забезпечення корови водою випас. Кращі практики Великобританії в управлінні пасовищами. Переваги контрольованого випасу для забезпечення якісного травостою протягом всього сезону Утримання (приміщення). Потреби корови в комфорті та як їх забезпечити: важливість підстилки, освітлення, вентиляції приміщень Доїння. Кращі практики доїння з дотриманням вимог гігієни. В який момент та чому втрачається якість молока. Які дії доярок / доярів призводять до потенційного ризику виникнення маститу. Здоров’я. Паразитарні захворювання, їх ознаки та профілактика.

3. Як підвищити прибутковість з вже наявних надоїв? Домогосподарства можуть виробляти молоко 1-го гатунку (і вище) та отримувати кращу (вищу) ціну. Для цього на рівні домогосподарства необхідно забезпечити: 

Якісне миття доїльного обладнання та тари для зберігання / перевезення молока

Швидке охолодження молока, що зберігається в домогосподарстві, до 4С

Швидке транспортування молока з домогосподарства до молокоприймального пункту

Профілактика маститів шляхом дотримання кращих практик доїння (в т.ч. не допущення передоювання, доїння виключно в рукавичках та т.і.)

Своєчасне виявлення та якісне лікування маститу

На рівні кооперативу (молокоприймального пункту) необхідно забезпечити проведення періодичного контролю якості молока щодо рівню бактеріального забруднення та кількості соматичних клітин окремо по кожному члену кооперативу.

4. Семінар закінчився обговоренням ролі кооперативу «Молоко-Країна» в підтримці та розвитку членів кооперативу. Були озвучені ідеї щодо об’єднання закупівель кормів, мед.препаратів чи інших матеріалів для отримання кращої ціни, зацікавленість в проведенні серії навчальних тренінгів для членів кооперативу, а також інтерес щодо застосування кращих практик управління пасовищами. 

По результатах проведеного семінару команда проекту розробить та узгодить з керівництвом «Молоко-Країна» план наступних дій щодо рекомендації, по яких була висловлена зацікавленість те що може бути впроваджено в 2019.

 

 

Автор: в.о.старости Блистівського старостинського округу Р.А.Боюн

27 березня 2019
back