back

ПРО ОБЛАДНАННЯ БУДІВЕЛЬ ВУЗЛАМИ КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» визначає, що до серпня 2019 року всі житлові та нежитлові будівлі повинні бути обладнані вузлами комерційного обліку теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання.

Менська міська рада наголошує на важливості даного питання та інформує громадян, які є власниками (співвласниками) житла про обов’язкове виконання цього Закону, яким закріплено вимогу щодо оснащення осель загальнобудинковими приладами обліку теплової енергії, гарячого та холодного водопостачання. Згідно з якими і здійснюватимуть розрахунок та нарахування за надані послуги, при цьому показники індивідуальних лічильників лише враховуються при розподілі спожитого обсягу.

Відповідно до Закону, оператори зовнішніх інженерних мереж зобов’язані обладнати всі житлові та нежитлові будинки відповідними лічильниками у визначені терміни. Зокрема, теплової енергії, гарячої та питної води для нежитлових будівель – до серпня 2018 року, а житлових будівель – до серпня 2019 року.

«Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» вступив в дію у серпні 2017 року. Даний Закон зобов'язав обов’язково встановити такі вузли комерційного обліку. Законом також передбачено, що на кінець терміну виконання оснащення покладено на операторів зовнішніх інженерних мереж з подальшою компенсацією споживачами комунальних послуг витрат оператора. Проте наразі у громадян є вибір: встановити такі лічильники самостійно або це зробить оператор зовнішніх інженерних мереж, тобто надавачі комунальних послуг. Вартість комплексу робіт, якщо їх виконуватиме оператор зовнішніх інженерних мереж, може виявитись у 1,5–2 раза більшою.

Буде дорожче, тому що додатково оператором зовнішніх інженерних мереж будуть включені кошти на проектні роботи, умови збереження приладу обліку, фінансові витрати, які несе підприємство, враховуються інфляційні витрати, витрати абонентського обслуговування.

Оператор зовнішніх інженерних мереж не менш як за два місяці до встановлення вузлів комерційного обліку повинен повідомити власників (співвласників) будівлі про намір встановити такий вузол, вартість такого встановлення, розмір та порядок сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку.

Повідомлення щодо встановлення лічильника доводиться до відома власників будинку шляхом розміщення інформації на офіційному веб-сайті оператора зовнішніх інженерних мереж, а в разі його відсутності - на офіційному порталі органу місцевого самоврядування та інформаційних стендах у під’їздах будинків.

Протягом двох місяців власники (співвласники) будинків можуть провести загальні збори та висловити свою думку, пропонувати типи приладів обліку, які вони вважають за необхідне, можуть прийняти участь в будівельно-монтажних роботах, тощо. Як сплине термін, оператор зовнішніх інженерних мереж сам встановить вузол комерційного обліку. Якщо власник не дає згоду, або створює перешкоду, оператор зовнішніх інженерних мереж звертатиметься до суду, і вже за його рішенням встановить лічильник.

У випадку, якщо в багатоквартирному будинку не створено ОСББ, відповідно до Статті 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», що вступить в дію з 1 травня 2019 року, договір про надання комунальної послуги (мається на увазі встановлення лічильника на весь будинок) укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір).

Також наголошуємо, що відповідно до Статті 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», за порушення законодавства у сфері комерційного та розподільного обліку комунальних послуг передбачаються фінансові санкції., тому просимо жителів багатоквартирних будинків заздалегідь потурбуватися, щоб влітку не залишитись без водопостачання - створити ОСББ або хоча б визначити відповідальних за підписання договорів шляхом проведення загальних зборів.

21 березня 2019
back