back

ДО ВІДОМА ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ

              Кабінетом Міністрів України прийнято ряд нормативно-правових документів, якими визначено механізм надання житлових субсидій громадянам у грошовій формі.

              Першим етапом до монетизації у 2019 році було прийняття Постанови № 1176 від 27.12.2018 року (набрала чинності з січня 2019 року), якою передбачено для тих осіб, які звернулися після  1 січня 2019 року призначення житлової субсидії у грошовій формі.

              Це означає, що Мінсоцполітики на підставі укладеного договору перераховує кошти в АТ «Ощадбанк».

              АТ «Ощадбанк» веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік одержувачів житлових субсидій та коштів, які надходять на рахунок для виплати житлових субсидій, в розрізі кожного одержувача,  здійснює переказ коштів на рахунки виконавців комунальних послуг.

              Прийняті зміни до Порядку призначення житлових субсидій передбачають, що громадяни, яким житлова субсидія надається у грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої виконавцям комунальних послуг.

              Затвердженим урядовим рішенням визначено, що після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунках одержувачів житлових субсидій, які утворились станом на 1 червня, виплачуються АТ «Ощадбанком» шляхом перерахування цих коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк» , про що банк інформує шляхом надсилання смс-повідомлення.

             Прийнятою постановою встановлено, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам буде здійснюватись лише після подання нових заяв та декларацій, в яких обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника.

            Наступним етапом монетизації житлових субсидій  стала прийнята Урядом у лютому місяці 2019 року Постанова № 62, яка передбачає виплату житлових субсидій  громадянам на оплату житлово-комунальних послуг готівкою. Це стосується тих громадян, які звернулися за призначенням  субсидії до 31 грудня 2018 р.

            Вже починаючи із житлової субсидії, нарахованої за лютий 2019 р., виплата буде здійснена  у готівковій формі у березні місяці.

            Згідно урядового рішення виплата житлових субсидій у готівковій формі  одержувачам здійснюється:

  • особам, які одержують пенсії,- органами Пенсійного фонду України шляхом перерахування коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку (АТ «Укрпошта»), де особа одержує пенсію, відповідно до укладених договорів;
  • особам, які не одержують пенсії,-  на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору шляхом перерахування  коштів АТ «Ощадбанк»  для здійснення: перший раз – грошових переказів через внутрішньодержавну платіжну систему «Система термінових переказів «Швидка копійка»; у подальшому – зарахування коштів на  поточні рахунки одержувачів, відкриті ними під час одержання грошового переказу.

           Детальну інформацію стосовно призначення всіх видів державних соціальних допомог та житлових субсидій можна отримати в управлінні соціального захисту населення  за телефоном «гарячої лінії» 3-14-74.

 

 

Начальник відділу субсидій та адресної

соціальної допомоги

Зінченко О.М.

                                                         

21 лютого 2019
back