back

ДУМАЙ ГЛОБАЛЬНО, ДІЙ ЛОКАЛЬНО!

Світло є надихаючим предметом у багатьох дисциплінах і є ідеальним каталізатором для просування наукової освіти серед дітвори.
Світло, має значний вплив і продовжує впливати на людську культуру і розвиток. Посилення зв'язків між світлом і культурою, породжує інші взаємозв'язки між здоров’ям, наукою та мистецтвом і одночасно посилює соціальний та економічний розвиток, а також надає розуміння повноцінного сталого розвитку громади.



​Зазвичай, сучасні знання та технології, особливо у галузі освітлення, сприяють місцевим інноваціям, і являються стимулом для місцевого підприємництва.
Одночасно з традиційним Троїцьким Ярмарком та Міжнародним фестивалем гончарства «Куманець» у Мені відзначили Міжнародний День Світла та День Європи.
Головною метою заходів було донесення до дітвори важливості світла у нашому житті, раціональному використанню ресурсів та зменшенні впливу на навколишнє середовище через підвищення енергоефективності освітлення.
Впродовж дня, гості «Дитячого містечка» прийняли активну участь у різних майстер-класах, лекціях, воркшопах та лабораторних роботах в стилі STEM , які пов'язані з темою світла та навколишнього середовища.
Неперевершеними були майстер класи «АкваШколи» з паном Каплею» та майстер клас «Світ у ваших лодонях».
Одночасно Проект «Модернізація вуличного освітлення у місті Мена» проводив інформаційні та роз’яснювальні заходи з метою популяризації енергоефективного освітлення.
Ми звернули свою увагою неймовірно важливий глобальний виклик – недостатній рівень освітлення під час навчання. Цей виклик набагато більший, ніж просто "незручність", а ще й несе негативний вплив на навчання дітей і приводить до погіршення здоров’я та надмірних витрат із родинного та місцевого бюджетів.
Всі заходи відбувались у формі легкої гри дітлахам, де пояснювались складні закони фізики, хімії, яку важливу роль у розвитку громади відграють світло та вода, Та надавались приклади впровадження практичних і економічно ефективних рішень для зменшення впливу на навколишнє середовище, сталого розвитку, охорони здоров'я, ліквідації бідності вжиття заходів по боротьбі з кліматичними змінами.
Проект робить свій вклад у вирішення цього виклику і презентував дітворі більш ефективні «лампочки», а активні муніципальні заклади отримують підтримку із впровадження енергоефективного освітлення. Вже підготовлена перша партія сучасних світильників для Макошинської школи та Центру культури і дозвілля молоді.
​ Тільки спільними і активними зусиллями можемо змінити світ на краще. Все буде добре!
Довідкова інформація
За підтримки програми ЄС «Демонстраційні проекти Угоди мерів» , місто Мена взяло на себе добровільне зобов’язання про здійснення заходів зі скорочення споживання енергоресурсів у бюджетній сфері та відмовитись від закупівлі ламп розжарювання. Програмою ЄС підтримується впровадження проекту “Реконструкція вуличного освітлення в м. Мена”, яким передбачено впровадження системи ефективного управління освітленням та заміна 1072 ліхтарів.
Міжнародний день світла
Виконавча рада ЮНЕСКО , після успішного Міжнародного року світла та світових технологій 2015 року, схвалила ініціативу з відзначення щорічного Міжнародного дня світла.
День Європи в Україні Європейський Союз затвердив День Європи, як увічнення дня проголошення Декларації Шумана, і являється Днем народження Європейського Союзу.День Європи в Україні, відзначається щорічно у третю суботу травня.

STEM — наука, технології, інженерія, математика. Цим терміном окреслюють підхід до освітнього процесу, відповідно до якого основою набуття знань є проста та доступна візуалізація наукових явищ, що дає змогу легко охопити і здобути знання на основі практики та глибокого розуміння процесів.
STEM-освіта не лише спрямовує увагу на природничо-науковий компонент навчання та інноваційні технології, але й активно розвиває творчу складову особистості та критичне мислення.
Міжнародний день світла - це глобальна ініціатива, що визнає центральну роль світла та його місце в науці, культурі та мистецтві, освіті, а також в таких областях, як медицина, комунікація та енергетика. Широка тема світла дозволить різним верствам суспільства брати участь у заходах по всьому світу, що, у свою чергу, підвищить обізнаність з наукою, технологіями, мистецтвом та культурою, а також їх важливою роллю у досягненні цілей ЮНЕСКО по популяризації освіти, рівності та миру.

Більше актуальної інформації на нашій сторінці у соціальній мережі https://www.facebook.com/Light.Ukraine.Mena

Спеціаліст з комунікацій проекту Крицький Сергій
30 травня 2018
back