back

ТРОЇЦЬКИЙ ЯРМАРОК – ФЕЄРІЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЛОРИТУ. ЦЕ СВЯТО ШИРОКОЇ ДУШІ ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ.

26 травня в Менському будинку культури пройшов Перший фестиваль гончарів під назвою «Куманець». Ініціатором фестивалю став народний майстер, гончар із села Стольне Менської ОТГ - Олег Луцук. На запрошення відгукнулись провідні митці гончарної справи, майстри з керамічної іграшки з Чернігівської області та білоруські митці з Мінська. Конкурс відбувся за декількома номінаціями – традиційне гончарство, керамічна скульптура, дитяча іграшка, сувенірна продукція. В перший день численні відвідувачі в міському Будинку культури із захопленням спостерігали за працею народних майстрів і самі залучались до творчого процесу.  Наступного дня, під час Троїцького ярмарку, чудові твори наших гончарів розлітались як гарячі пиріжки! Гарна літня погода, святковий настрій сприяли творчій роботі.



Троїцький ярмарок пролетів на одному диханні. Особливістю цього Троїцького ярмарку був міжнародний фестиваль народних майстрів під назвою «Куманець», нове розміщення, дві сцени , масштабність відкриття ярмарки та його проведення до самої ночі. Дійство розпочалось урочистою ходою всіх аматорських колективів ОТГ. Далі всіх присутніх привітав зі святом гість, народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшко - Олег Купрієнко, міський голова Геннадій Примаков, Валентин Мельничук – перший заступник голови Чернігівської обласної ради та Тетяна Олещенко – депутат районної ради.



Концертну програму продовжили ведучі, актори Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка – Микола Лемешко та Олександр Монастирський.



Працівники Будинків культури Менської ОТГ креативно та творчо підійшли до виготовлення ляльки - «Ярмаринки», хоч і випало їм чотири години представляти свої вироби під пекучим сонцем, зате бажаючих помилуватися і скуштувати «шедевра» було достатньо. Всі ляльки були оригінальними, але перемогу в конкурсі здобули працівники Будинку культури села Осьмаки, а от найсмачнішою наливка була від села Садове.



Для  діток працювало «Дитяче містечко», де  на них чекала розважальна програма «Ярмаркові забави», майстер класи, дитяче карооке, аквагрим, театр «В гостях у казки», батути, каруселі, дитячі смаколики. Також Менським міським та районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді була проведена виставка дитячого малюнка під назвою «Я – художник свого життя!». Тематика: здорова сім’я – здорова нація, спорт – це життя, ні – шкідливим звичкам. Участь в конкурсі прийняло більше 80 юних художників. А всі бажаючі могли віддати свій голос за малюнок, що їм сподобався більше. Переможцями стали Михуля Сніжана, Зезуль Дар’я, Плигун Катерина, Батурин Олександр, Радь Антон.



Новою забавою для дітей стало навчально-пізнавальне аквашоу, від Пана Каплі і двох Капельок, де діти могли малювали на скельцях, які потім будуть складені у «Вітраж».  Також Європейський проект «Модернізація вуличного освітлення м. Мена» провів для дітей інформаційний захід присвячений Міжнародному Дню Світла з метою популяризації енергоефективного освітлення, де дітлахи отримали інформаційні флаєри та енергозберігаючі лампочки.



На майданчику біля ЦКДМу кожен бажаючий мав змогу помірятись силами і продемонструвати свою влучність в різних спортивних розвагах: дартс, підтягування на перекладині, поштовх гирі, армліфтинг. Цьогорічний ярмарок вразив рекордною кількістю учасників - близько 150 бажаючих проявити свої вміння. Для того щоб отримати вітамінний подарунок учасник в змаганнях "Дартс" повинен влучити з трьох метрів в "9", підтягнутись на перекладині не менше 15 разів, виконавши поштовх гирі мінімум 15 разів та протримати вагу однією рукою 45 секунд. На жаль, не всім підкорились ці дисципліни. Але приємно вразило те, що серед призерів спортивних розваг були представниці прекрасної, але не менш сильної статі. Велику вдячність хочеться висловити міському голові Геннадію Примакову, тренеру-викладачу Менської ДЮСШ Сергію Таратухіну та спонсорам, без яких було б неможливе проведення цьогорічних спортивних забав.



День відкритих дверей був у Менському краєзнавчому музеї.

Небайдужим залишив виступ менських паркуристів, який вразив своїми трюками глядачів.

Також на міському стадіоні була запекла вражаюча футбольна гра між менськими командами СК «Кооператор» - ФК «АВАНГАРД», гра скінчилась з рахунком 1:2.



Відбулась благодійна безпрограшна лотерея, в якій головними призами стали велосипед, поросятко та ягня. Головні призи дісталися менянам. За  виручені кошти від лотореї буде придбаний телевізор в дитяче відділення Менської районної лікарні.



Вже не вперше на Троїцькому ярмарку відбулися показові виступи з картингу серед учнівської молоді, які були видовищними та подарували позитивні і вражаючі емоції глядачам від екстремальних перегонів. За що велика вдячність організатору Володимиру Чорному та його вихованцям.

 

Вечірню програму продовжив гурт «Совершенно секретно» з міста Чернігів, який запалює менську публіку вже не вперше.  Видовищним виявилась ідея міського голови запросити на свято нову розвагу - повітряну кулю. Охочих побачити місто з пташиного польоту було багато. Це відбувалось на центральній площі міста до самої пізньої ночі. Виступ фаєр - шоу "Янголи вогню" під час проведення Троїцького ярмарку та спалювання глиняної фігури, яку виготовив гончар зі с. Стольного  Олег Луцук. Святкове дійство закінчилось молодіжною дискотекою в  супроводі діджея «Пупса».



Менська міська рада та відділ культури Менської міської ради висловлює вдячність керівникам та працівникам комунальних установ відділу культури, учасникам аматорських колективів сільських та селищного будинків культури за професіоналізм, проявлений у підготовці презентації своїх населених пунктів, за участь у конкурсах «Кулінарна лялька Ярмаринка» та «Домашні вина».



Окрему подяку за співпрацю у підготовці «Троїцького ярмарку» висловлюємо керівникам та працівникам організацій: Територіальний центр соціального обслуговування міської ради,  КП "Менакомунпослуга", Менський зоопарк, санаторій «Остреч», кафе «Лебідь», кафе «Смак», громадська організація «ГРОМ», начальнику місцевої пожежної охорони та молодіжній раді. Щиро дякуємо спонсорам даного заходу: ТОВ «Мена-Авангард», ТОВ «Праця – Стольне», ТОВ «Нептун», філія «Менський сир» ПП Прометей, ДП «Зернятко», депутату обласної ради від Радикальної партії Ляшка Миколі Бутенко, ТОВ «Успіх – Мена», СТОВ «ОЛСТАС -льон», ПРаТ «Менське Племпідприємство», Магазину «Спутник», ФОП Маринченко, депутатам міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка:  Роману Бутенку, Ігорю Солонарю, Сергію Фесенку, Наталії Чичкан, Валерію Гайдукевичу, Ірині Нестеренко, магазину "Господарчі товари" ПП Алла Рачкова, магазину «Хуторок», магазину «Квіти подарунки» Тетяна Переверза, ФГ «Зелений обрій», менській пекарні «Дорошенко», Олександру Гудименко, Сергію Федоренко, Юрію Микитенку, Людмилі Хрущ.

 

Шануймо українські традиції                     Г.Примаков
31 травня 2018
back