back

ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ЗМІНИ ІМЕНІ

Фізична особа набуває прав та обов'язків і здійснює їх під своїм ім'ям. Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

Статтею 295 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище або власне ім'я.

При досягненні чотирнадцяти років особа має право змінити своє прізвище або власне ім'я за згодою батьків. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені.

Відповідно до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація зміни імені проводиться лише стосовно громадян України.

Державна реєстрація зміни імені проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи, яка досягла віку, встановленого законом, за місцем її проживання . Для зміни імені фізичної особи, яка досягла чотирнадцятирічного віку, разом з відповідною заявою подається свідоцтво про народження, довідка з місця проживання та заява в письмовій формі батьків або піклувальника про надання згоди на зміну імені.

До заяви про зміну імені необхідно додати: свідоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб ; свідоцтво про розірвання шлюбу ; свідоцтва про народження дітей ; свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; фотокартку заявника та квитанцію про сплату державного мита, у розмірі 5 грн. 10 коп. За державну реєстрацію повторної зміни імені, не пов'язаної з реєстрацією шлюбу держмито стягується у розмірі 51 грн.

Заява про зміну імені відділом державної реєстрації актів цивільного стану розглядається у тримісячний строк з дня її подання.

Відмова у наданні дозволу на зміну імені може бути в установленому порядку оскаржена у суді. У разі надання дозволу на зміну імені заявник у тримісячний строк може звернутися для державної реєстрації зміни імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся для державної реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу.

З часу набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" - 27 липня 2010 р. державна реєстрація зміни імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім'я, та її малолітніх і неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей.

 

Начальник відділу державної реєстрації

актів цивільного стану реєстраційної

служби Менського районного

управління юстиції                                                                                                Л.Л.Попович

 
31 липня 2018
back