back

Менська громада


Менська міська територіальна громада


Склад громади: Мена, Макошине, Остапівка, Бірківка, Блистова, Дерепівка, Величківка, Вільне, Дягова, Киселівка, Комарівка, Прогрес, Куковичі, Загорівка, Овчарівка, Куковицьке, Ліски, Луки, Майське, Максаки, Осьмаки, Садове, Нові Броди, Семенівка, Синявка, Слобідка, Стольне, Дмитрівка, Лазарівка, Чорногорці, Ушня, Дібрівка, Феськівка.


Менська громада - мальовничий край поліського Придесення, сповитого і освяченого славним минулим, героїкою ратних і трудових буднів, самобутніми традиціями. Край прекрасної природи, плодоносних земель, працелюбних і талановитих людей. Край, який має древню історію й достойне майбутнє. Привільно розкинувся він серед лісів і луків, річок й озер, у центральній частині Чернігівської області, переважно на правому березі Десни.
На заході й північному заході межує з Чернігівським і Городнянським районами, на півночі - із Сновським і Корюківським, на сході - з Борзнянським і Куликівським районами області.
До складу Менської міської об’єднаної територіальної громади входить 33 населені пункти, які поділені на 16 старостинських округів, адміністративний центр в місті Мена.

Перші вибори: 30 квітня 2017 року
Кількість рад, що об'єдналися: 17
Площа об'єднаної територіальної громади: 832.1 км 2
Чисельність населення громади: 25113
коатуу: 7423010100

Територією громади протікають річки Десна, Мена, Синява, Дягова, Думниця, Пулка, Левіш. На території урочища Остреч здійснюється видобуток мінеральної води. Свердловина Менської мінеральної води "Остреч" функціонує з 1994 року. Глибина свердловини становить 850м.
З 1996 року Менський санаторій "Остреч" використовує для ефективного лікування хворих мінеральну воду з власної свердловини №1-Остреч Менського родовища мінеральної води згідно медичних висновків №14/206 від 19.05.94р. наукового центру реабілітації та фізіотерапії та № 156 від 13 листопада 2007 року, українського науково-дослідницького інституту медичної реабілітації та курортології в м. Одеса.
За діючими стандартами мінеральна вода санаторію "Остреч" належить до мало мінералізованих питних лікувально-столових вод з мінералізацією 2,58г/л.
Вода гідрокарбонатно – хлоридно – натрієвого складу: Сl 55 – 60, H CO і 30-40, Na + K більше 90 мг/ екв % із слабо лужною реакцією середовища . Вміст біологічно активних компонентів в межах прийнятих норм. Токсичні мікроелементи не виявлено.
Менська мінеральна вода "Остреч" застосовується для лікування хронічних гастритів , хронічних колітів і ентероколітів, хронічних захворювань печінки і жовчовивідних шляхів, захворювань нирок.
Крім того, вода використовується як основа для інгаляцій і для зовнішнього застосування у вигляді мінеральних ванн при лікуванні опорно-рухового апарату, та для мінеральних зрошень.
Діє на території і дитячий табір «Казковий», де можуть одразу оздоровлюватися до 200 дітей. Це будиночки, які розташовані в лісі, поруч є озеро та річка.
На території громади є ліси.

Порівняльні переваги
Політичне та економічне зближення України і ЄС та пов‘язане з цим пожвавлення інвестиційного середовища зможуть активізувати процес залучення зовнішніх інвестицій в економіку Менської громади, спираючись на цілу низку сильних сторін громади, таких як інвестиційна привабливість , наявність розвинутої інфраструктури, наявність кваліфікованих трудових та природних ресурсів.
Громада володіє значним туристичним та рекреаційним потенціалом, має збережені національні, релігійні, культурні традиції та автентичні промисли. Практично вся територія громади є екологічно чистою. Ці сильні сторони можуть бути використані для подальшого розвитку екотуризму.
Розвинута інфраструктура, у поєднанні з кваліфікованими трудовими ресурсами зможе отримати додатковий поштовх для розвитку завдяки покращенню бізнес-клімату в громаді. Наявність сировинної бази відходів аграрного сектору може бути використана для створення потужностей з переробки відходів.
Частина мешканців громади працює за її межами, що в сучасних умовах є не тільки джерелом забезпечення потреб значної кількості сімей, але й інвестиційним ресурсом для малого бізнесу. Але поряд з цим, такий стан справ також спричиняє ряд соціальних проблем і труднощів.
22 жовтня 2018
back