back

Відповідальні співвласники будинків можуть отримати від Фонду до 70% відшкодування вартості робіт і матеріалів

Сьогодні керівництво Менської міської ради провело робочу онлайн-зустріч із експертом Міжнародної фінансової корпорації програми «Енергоефективність в Україні» Миколою Коломійцем з питань співробітництва з Фондом енергоефективності України та обговорення грантових програм на енергоефективні заходи для багатоквартирних будинків

У сьогоднішніх умовах об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) обмежені в грошах, однак у них з’являються можливості залучити кошти з інших джерел і спрямувати їх на заходи з енергоефективності. Такою практикою вже скористалося чимало об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Ця тема й стала головною на зустрічі.

На початку спілкування секретар міської ради Юрій Стальниченко зазначив, що покращення рівня енергоефективності в різних секторах української економіки є головним пріоритетом України. Не стоїть осторонь цих питань і Менська міська рада, адже житлово-комунальний сектор громади і держави здійснює безпосередній вплив на якість умов життя кожного українця. Але при цьому характеризується низькою сталістю через високий рівень споживання енергії та тепла, зношену інфраструктуру та обладнання для опалення, значні витрати газу та застарілий житловий сектор.

Програма «Енергодім» надає фінансову допомогу для реалізації проєктів з енергомодернізації багатоквартирних будинків з ОСББ. Відповідальні співвласники будинків можуть отримати від Фонду до 70% відшкодування вартості робіт і матеріалів. А подвійна підтримка від влади міста та Фонду суттєво зменшує фінансове навантаження на місцеві ОСББ та допомагає мешканцям робити власні квартири комфортними і ощадливими. Місто в результаті отримує поступову модернізацію житлового фонду та залучення державних коштів до місцевого бюджету, створення нових робочих місць. Щоби посприяти жителям ОСББ в отриманні коштів на енергоефективні заходи по багатоквартирному будинку, в третьому кварталі 2020 року підписано меморандум про співпрацю між Менською міською радою та Фондом енергоефективності. Депутатським корпусом ради підтримано відповідну місцеву програму підтримки, тож зараз залишається останній крок – це бажання жителів ОСББ взяти участь у програмі.

Перший заступник міського голови Олег Небера зазначив, що «житловий сектор держави у три – чотири рази менш енергоефективний порівняно з сусідніми країнами ЄС з подібним кліматом і споживає близько 40% енергоресурсів. Загалом 70% квартир у багатоквартирних будинках є вкрай енергетично неефективними. Тому існує потреба забезпечити об’єднання фінансовим ресурсом, який був би доступним як із точки зору його вартості, так і з точки зору організаційної простоти отримання коштів. Таким фінансовим інструментом може стати участь ОСББ у програмах «Енергодім» або «Теплі Кредити», кошти з яких надаються об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку».

У своєму виступі Микола Коломієць звернув увагу присутніх на шляхи отримання фінансування заходів з енергоефективності. На початку слід замовити проведення енергетичного аудиту будівлі, за результатами якого і буде поставлено «діагноз будиинку» і спрогнозовано проведення заходів з енергоефективності, серед яких можуть бути заміна вікон та дверей у місцях загального користування, заміна освітлювальних приладів у місцях загального користування на світлодіодні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, комплексне утеплення будинку, ремонт даху, теплових насосів, сонячних колекторів для підігріву води. Перші 300 об’єднань, які подадуть заявку на участь у програмі «Енергодім», можуть розраховувати на відшкодування 70% коштів. Тому не варто втрачати шанси, адже сьогодні є можливості реалізувати комплексні заходи за невеликого співфінансування, а завтра такого шансу не буде. Тоді за всі ці заходи люди будуть сплачувати з власної кишені за повною вартістю.

Підводячи підсумки робочої зустрічі, заступник міського голови з питань діяльності виконавчого комітету Сергій Гаєвой зазначив, що в громаді також діє програма, в якій передбачено відшкодування відсотків коштів. Тож у комплексі є реальний шанс, щоби змобілізувати співвласників житла в багатоквартирних будинках та підтримати їхню мотивацію до підвищення рівня енергоефективності їхніх будинків. Для цього передбачено чимале фінансування, але ця фінансова, юридична, технічна допомога сама не надійде до жителів. Для цього потрібне їхнє бажання.

14 січня 2021
back