back

З понеділка школярі громади мають сісти за парти – так вважають за потрібне педагоги, посилаючись на думку батьків

На засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Менської міської об’єднаної територіальної громади, котра сьогодні збиралася на позачергове засідання, освітяни не підтримали рішення щодо запровадження дистанційної або змішаної форм здобуття освіти. В результаті для учнів усіх шкіл громад з понеділка розпочнеться очне навчання.

Ухваленню рішень комісії передувала півторагодинна дискусія членів комісії з представниками керівництва обох міських шкіл та відділу освіти (котре опиралося у своїх аргументах на проведене напередодні опитування серед батьків учнів).

На жаль, ситуація з розповсюдженням COVID-19 на території громади і Менщини в цілому нині невтішна: наразі коронавірусна інфекція поширюється громадою дуже стрімко. За інформацією лікаря КНП «Менська центральна районна лікарня Менської районної ради» Сергія Осєдача, станом на ранок 13 листопада в стаціонарі ЦРЛ були зайняті всі ліжка для пацієнтів з інфекційними захворюваннями. Пневмонію виявлено у 21-го хворого, у 15-ти пацієнтів підтверджено діагноз COVID-19. Хворіє медперсонал медичного закладу, не вистачає кисню для забезпечення усіх пацієнтів, котрим він життєво необхідний.

За словами медичного директора КНП «Менський центр первинної медико-санітарної допомоги» Наталії Росомахи, щодня на Менщині, за результатами обстеження, додається по 28–32 інфікованих SARS-CoV-2.  Станом на сьогодні діагноз COVID-19 офіційно мають 130 пацієнтів, близько двохсот перебувають на самоізоляції.

Головуючи на засіданні комісії ТЕБ і НС, секретар ради Юрій Стальниченко розповів про епідеміологічну ситуацію в громаді. За словами Юрія Валерійовича, рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію росте з кожним днем не тільки на Менщині, а й у країні в цілому. 

– У громаді вживають усі необхідні заходи, аби зменшити рівень поширення небезпечної інфекції, – зауважив секретар міськради. – Приймаючи рішення,  нам необхідно розірвати ланцюг захворюваності та зменшити коло контактних осіб. Для цього необхідно кожному стати відповідальним перед собою та суспільством, дотримуватися усіх карантинних вимог та користуватися засобами індивідуального захисту. Враховуючи, що канікули в школах завершуються, наше предложення наступне: щоб не допустити збільшення рівня захворювання на коронавірусну інфекцію, на два тижні в міських школах організувати навчання в дистанційній формі або застосувати змішану форму навчання. Саме такі заходи сприятимуть нормалізації ситуації і допоможуть спільно подолати коронавірусну хворобу. 

Втім, аргументи медиків та керівництва міської ради освітяни до уваги не прийняли. Керівники міських закладів освіти запевнили, що всі навчальні заклади готові до очної форми роботи у період карантинних обмежень з дотриманням вимог, встановлених Постановами Головного санітарного лікаря України.

У підсумку засідання, за результатами голосування, членами комісії прийняті наступні рішення:

  • «Про заборону проведення групових занять у закладах позашкільної освіти до 29 листопада 2020 року включно»;
  • «Про запровадження очної форми здобуття освіти для учнів Макошинського, Блистівського, Дягівського, Киселівського, Куковицького, Синявського, Стольненського закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Величківського, Семенівського, Феськівського закладів загальної середньої освіти І-ІІ ступенів та  Бірківської філії І-ІІ ступенів опорного закладу Менська гімназія, Лісківської філії І-ІІ ступенів  Менського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка, Ушнянської філії І-ІІ ступенів  Менського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка з 16 листопада 2020 року»;
  •  «Про запровадження дистанційної форми здобуття освіти для учнів закладів загальної середньої освіти Менської міської ради, які перебувають на самоізоляції, у зв’язку із захворюванням членів родин на  COVID-19».

У той же час, не зважаючи на застороги медиків та керівництва міської ради, питання «Про запровадження змішаної форми здобуття освіти для учнів опорного закладу Менська гімназія та Менського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка з 16 листопада 2020 року до 29 листопада 2020 року включно» не набрало необхідної кількості голосів «за» від членів комісії. Таким чином, від понеділка учні всіх закладів загальної та середньої освіти мають приступити до навчання у класах.

 
 
13 листопада 2020
back