back

У жовтні 2020 року коло суб’єктів на безоплатну вторинну правову допомогу збільшилося ще на одну категорію

У жовтні 2020 року коло суб’єктів на безоплатну вторинну правову допомогу збільшилося ще на одну категорію

18 липня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Зокрема, розширено коло суб’єктів доступ до безоплатної вторинної правової допомоги, шляхом включення до переліку осіб, які звернулися із заявою про визнання особою без громадянства. Дана категорія осіб отримала на законодавчому рівні право на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». На даний вид правової допомоги особи без громадянства мають право з дня подання особою заяви про визнання її особою без громадянства до прийняття остаточного рішення за заявою, а також під час отримання дозволу на імміграцію, оформлення посвідки на тимчасове чи постійне проживання. 

 Основною метою Закону є створення процедури визнання особи без громадянства, що в подальшому надасть змогу для таких осіб законно перебувати на території України, отримати документ, що посвідчує їх особу.

За період з січня 2020 року по теперішній час до Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та підпорядкованих відділів бюро правової допомоги звернулося 5 осіб даної категорії. Дані звернення стосувалися складання процесуальних документів, здійснення представництва інтересів в судді та інших органах державної влади.

Серед порушених питань даною категорією осіб, переважають - здійснення правового супроводу в територіальних органах Державної міграційної служби України, щодо проведення процедури встановлення особи, визначення належності до громадянства та встановлення факту проживання даних осіб на території України станом на 24 серпня чи 13 листопада 1991 року.  Нагадаємо, що відповідно до  пп. а, б п. 7 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27 березня 2001р.№ 215/2001  процедура встановлення належності до громадянства України стосується громадян колишнього СРСР, які не одержали паспорт громадянина України та не мають у паспорті громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт їхнього постійного проживання в Україні  за станом на 24 серпня 1991 року або проживання в Україні  за станом на 13 листопада 1991 року; осіб, які за станом на 24 серпня 1991 року або на 13 листопада 1991 року не досягли повноліття і батьки яких належать до категорій, зазначених у підпункті «а» цього пункту.

Нагадуємо, що правова допомога надається Менським місцевим центром з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

20 жовтня 2020
back