back

Чи збігаються пріоритети вступників і потреби ринку праці?

Початок нового навчального року завжди асоціюється у нас із отриманням знань. А якщо це початок навчального року у студентів, то ще й з пошуком свого майбутнього місця на ринку праці.

Слід зазначити, що тенденції невідповідності попиту та пропозиції на ринку праці зберігаються досить давно і на це мало вплинула цьогорічна коронавірусна криза. Вивчення свіжих даних Міністерства освіти і науки України дозволяє дійти висновку, що між професіями, які обрали вступники 2020 року, та професіями, які затребувані нині роботодавцями, є певний розрив.

Так, до вишів цієї вступної кампанії було подано близько мільйона заяв. Водночас експерти вказують, що отримання вищої освіти не гарантує отримання високооплачуваної роботи. Ринок праці перенасичений фахівцями з вищою освітою. Так серед безробітних, які перебували на обліку у службі зайнятості станом на 1 вересня 2020 року 51% мали вищу освіту. Через це фахівці радять молодим людям обирати саме професійно-технічну освіту.

Водій автотранспортних засобів, кухар, електрогазозварник, кондитер та перукар – такою за даними МОН є п’ятірка найбільш популярних серед вступників до закладів професійно-технічної освіти професій у 2020 році.

Ці професії користуються попитом на українському ринку праці, тому й тримаються у топі рейтингу найпопулярніших вже майже десятиріччя, а точніше – з 2011 року.

Водночас вузькогалузеві професії або ж ті, що передбачають важкі умови праці, мають менший попит серед молоді. Серед професій, які є технологічно складними та менш популярними серед вступників, є, для прикладу, машиніст трубоукладача, контролер харчової продукції або прокатник гарячого металу.

Та все ж у переважній більшості (до 80%) випускники українських шкіл вступають до закладів вищої освіти.

Цьогорічна п’ятірка найбільш популярних серед вступників спеціальностей, за даними Міністерства освіти і науки України, виглядає так:

  • Право;

  • Менеджмент;

  • Філологія;

  • Комп’ютерні науки;

  • Середня освіта.

При цьому попит існує на представників дещо інших професій. Так, станом на 1 вересня поточного року у базі даних державної служби зайнятості було 74 тис.вакансій. У п’ятірці найбільш затребуваних професій нині є:

Кваліфіковані робітники з інструментом (швачка, електромонтер, електрогазозварник, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, слюсар аварійних робіт, робітник з комплексного обслуговування й ремонту, монтер колії, пекар, маляр);

Професіонали (вчитель, вихователь, викладач закладу вищої освіти, педагог-організатор, інспектор, інженер, провізор, психолог, лікар, економіст, керівник музичний);

Працівники сфери торгівлі та послуг (продавець, кухар, охоронник, офіціант, молодша медична сестра, бармен, поліцейський);

Робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (водій, оператор заправних станцій, водій тролейбуса, водій трамвая, тракторист, токар, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача);

Фахівці (сестра медична, бухгалтер, фармацевт, майстер виробничого навчання, електрик, механік, фельдшер, електромеханік, технік).

Тож ми бачимо певну невідповідність між потребами ринку праці та планами молоді. Приміром, випускники цього року віддали перевагу юридичним факультетам, хоча у переліку найбільш затребуваних професій юристів немає.

Державна служба зайнятості проведенням системної профорієнтаційної роботи серед шкільної молоді намагається впливати на правильний вибір професії майбутніх випускників.

Насамкінець побажання від фахівців служби зайнятості:

1) Спершу потрібно обирати не конкретну професію, а сферу діяльності. Вибір професії – це надзвичайно відповідальне завдання, до вирішення якого легше підходити, маючи певний досвід. Однак слід розуміти, що попит на певну професію може згодом зникнути й тоді треба буде розглядати можливість працевлаштування в суміжних галузях. Сучасне життя вимагає постійного підвищення своєї кваліфікації, перенавчання і самонавчання.

2) Необхідно постійно слідкувати за тенденціями науково-технічного прогресу. Безумовно, в тренді лишатимуться професії, пов’язані з інформаційними технологіями. В силу розвитку автоматизації частина професій відійде в минуле, тоді як попит існуватиме в секторах економіки, де роботи не зможуть замінити людину. Зокрема, йдеться, для прикладу, про освітню та соціальну сферу.

3) За потреби звертайтесь за допомогою до державної служби зайнятості. Наші фахівці нададуть вам послуги з професійної орієнтації та допоможуть пройти безкоштовне психодіагностичне тестування. Накопичений профорієнтаторами досвід дозволить виробити індивідуальні рекомендації щодо правильного вибору вашого майбутнього фаху. Більш детальну інформацію ви можете отримати на офіційному сайті державної служби зайнятості у розділі «Професійна орієнтація”

12 жовтня 2020
back