back

До Всесвітнього дня дій за гідну працю

Щороку 7 жовтня світова та українська спільнота відзначає Всесвітній день дій за гідну працю.

За даними державного статистичного спостереження, у І півріччі
 2020 року на підприємствах, в установах та організаціях Чернігівської області було зайнято понад 173 тис. штатних працівників, з яких 55% – жінки. 
 Крім того, майже 5 тис. осіб працювали за зовнішнім сумісництвом та 2,3 тис. –
 за цивільно-правовими договорами. Кожен п’ятий працюючий занятий на промислових підприємствах або в освіті, кожен восьмий – у сільському господарстві або в охороні здоров’я, по 7% – у державному управлінні й обороні або в торгівлі.

Мобільність робочої сили на ринку праці області в І півріччі 2020 року дещо сповільнилася. Водночас кількість звільнених працівників перевищила кількість прийнятих на 44%. Як і раніше, переважна більшість (82%) вибулих залишила робочі місця за власним бажанням.

Протягом І півріччя 2020 року спостерігалося підвищення рівня оплати праці найманих працівників підприємств, установ та організацій області. Номінальна заробітна плата штатних працівників зросла порівняно з І півріччям 2019 року на 12% та становила 8770 грн (в Україні – 10928 грн). Реальна заробітна плата збільшилася
 на 9%.

Серед працівників, які в червні 2020 року відпрацювали більше половини робочого часу, кожен дев’ятий мав нарахування в межах мінімальної заробітної плати. Найбільша частка таких працівників спостерігалась у видах діяльності
 з низьким рівнем середньої заробітної плати: тимчасове розміщування й організація харчування, сфера творчості, мистецтва та розваг.

Водночас кожен четвертий працівник отримав заробітну плату понад 
 12000 грн. Переважна більшість таких працівників сконцентрована у видах діяльності з високим рівнем оплати праці, зокрема на підприємствах добувної промисловості і розроблення кар’єрів, виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

 

Головне управління статистики у Чернігівській області

07 жовтня 2020
back