back

Патронат над дитиною – теж робота

У 2020 році розпочато другий етап реалізації реформи деінституціалізації, який передбачає практичні кроки щодо розвитку послуг для дітей та сімей у громадах. Однією з актуальних послуг є патронат над дитиною – професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію в сім’ї патронатного вихователя дитини, котра перебуває у складних життєвих обставинах. Одночасно спеціалісти мають надавати інтенсивні підтримуючі послуги батькам дитини для вирішення проблем, що призвели до розлучення з нею. Нагадаємо, в Україні з 2016 року активно впроваджують соціальну послугу з патронату над дітьми – нову форму тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Послуга патронату до 31 грудня 2026 року фінансується за рахунок державного бюджету. На жаль, попри всю важливість та доцільність, на сьогодні ця послуга розвивається досить повільними темпами, зокрема, і через низьку поінформованість суспільства про її переваги. Враховуючи зазначене, перед нами стоїть завдання – пояснити суспільству важливість патронату над дитиною, донести його ключові переваги та сприяти розвитку цієї послуги.

Міністерством соціальної політики у співпраці з проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який реалізується Alinea International за підтримки Уряду Канади, та Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» у жовтні – листопаді 2020 року заплановано проведення інформаційної кампанії про розвиток сімей патронатних вихователів.

Для її проведення розроблено ряд демонстраційних матеріалів відеороликів, брошур та ін.). Ознайомитися з ними та завантажити можна за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1FXLVRgxm6-9CKZHaqcGJ4tDYDQdvYJDX

16 вересня 2020
back