back

Пильнуйте: коронавірус розповсюджується!

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 25 серпня в Україні зафіксовано 1 658 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Загалом в Україні 108 415 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 318 летальних, 52 870 пацієнтів одужали. Проведено 1 436 206 тестувань методом ПЛР. Усього за добу одужало 346 пацієнтів.

За інформацією Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 15.00 24 серпня 2020 року на Чернігівщині було встановлено 43 нових випадки захворювання за попередню добу.

У зв’язку з цим нагадуємо про необхідність бути пильними і дотримуватися усіх необхідних заходів щодо попередження інфікування небезпечним вірусом.

Карантинні правила на території України складаються з таких основних заборон:

- перебування без одягнутих респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот (у тому числі виготовлених самостійно), в громадському транспорті, громадських будинках і спорудах;

- перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;

- відвідування закладів освіти її здобувачами в групах більше 10 осіб, крім участі у зовнішньому незалежному оцінюванні та інших невідкладних заходах освіти;

- здійснення пасажирських перевезень в кількості більше, ніж кількість місць для сидіння в транспортному засобі;

- проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території, де проводиться захід. Дистанція між учасниками має становити не менше ніж 1,5 метра.

Як захистити себе та рідних

Щоб захистити себе від коронавірусу, рекомендується часто мити руки, повноцінно харчуватися, мати здоровий сон, займатися фізичними вправами, підтримувати водний баланс організму, не їсти сирого м’яса.

Не займайтеся самолікуванням і одразу звертайтеся до сімейного лікаря, якщо відчули симптоми захворювання.

 Дії людей з симптомами

1. Залишайтеся вдома.

2. Подзвоніть своєму сімейному лікарю.

3. Опишіть йому симптоми, історію подорожей. Розкажіть про те, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані. Розкажіть про результати опитування, а також уточніть, на які саме запитання Ви дали стверджувальну відповідь.

4. Виконуйте інструкції свого лікаря.

5. У невідкладних станах — температура вище 38, яка не збивається, та ускладнене дихання — терміново викликайте “швидку” за номером 103.

У разі виникнення запитань — звертайтеся за телефонами:

• Урядова гаряча лінія: 15-45

• Гаряча лінія МОЗ: 0 800 505 201

• Гаряча лінія ЦГЗ: 0 800 505 840

Як підготуватися до ПЛР-тесту?

Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) — основний тест, який виявляє наявність вірусу на ранній стадії захворювання. Для тесту у людини беруть мазок з носа або горла. Щоб результати були достовірними, найкраще здавати ПЛР-тест вранці.

Рекомендації перед аналізом:

• за 6 годин до тесту — не використовуйте спреї чи таблетки для горла;

• за 3-4 години до тесту — не жуйте гумку, цукерки, не їжте, не пийте, не полоскайте горло, не чистить зуби та не куріть.

Засоби індивідуального захисту

Закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.

Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою, її слід змінювати щочотири години.

Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.

Не можна використовувати маску повторно.

Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту.

Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, згорніть і викиньте у смітник.

Нагадуємо: вразливими до вірусу вважаються люди похилого віку, медпрацівники, особи, які мали контакт із хворими, та ті, у кого слабкий імунітет!

Більше інформації – за посиланням: https://moz.gov.ua/article/news/operativna-informacija-pro-poshirennja-koronavirusnoi-infekcii-2019-ncov2

 

25 серпня 2020
back