back

Порушник природоохоронної зони повинен відшкодувати понад 368 тисяч гривень

За результатами перевірок щодо фактів розорювання прибережних смуг у межах області було, зокрема, зафіксовано резонансний випадок на території Менської міської ради: на території гідрологічного заказника «Блистовське» виявлено факт самовільного зайняття та використання земельної ділянки природно-заповідного призначення площею 6,0796 га для вирощування кукурудзи

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко на своїй фейсбук-сторінці розмістив інформацію про цей кричущий випадок і наголосив, зокрема, що «на цих землях встановлено обмеження – охоронна зона навколо гідрологічного заказника місцевого значення «Блистовське». За використання земельних ділянок не за цільовим призначенням а також зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу порушнику нараховані збитки на суму 368 тис. 181 гривню. Крім того, такі дії містять ознаки кримінального злочину. Тому копії матеріалів перевірки направлені до Управління стратегічних розслідувань в Чернігівській області.

Для ефективної боротьби з порушниками необхідно посилювати відповідальність. Нами направлено листа до Кабінету Міністрів України з пропозиціями змін до нормативних актів для збільшення штрафних санкцій щонайменше до 17 тисяч гривень за кожен гектар.

Також виступили з пропозицією введення заборони на зміну виду цільового призначення заплавних земель при їх використанні». (джерело: https://bit.ly/3aqdGhE ).

Також Андрій Прокопенко повідомив, що для збору інформації про порушення була відкрита «гаряча лінія» в Департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації за номером (0462) 67-48-72.

Довідково:

Гідрологічний заказник місцевого значення «Блистовське» створений рішенням Чернігівського облвиконкому від 27.12.1984 року № 454. Заказник входить до складу природо-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

Загальна площа гідрологічного заказника – 400 га, охоронна зона – 1490 га.

Заказник «Блистовське» знаходиться на території Менського району Чернігівської області, розташований на південь від села Блистова.

Заказник створено з метою охорони та збереження в природному стані системи озер, що мають значне водорегулююче значення.

 Основними завданнями його, зокрема, є:

- збереження і відтворення природних комплексів території;

-  охорона умов відтворення, відновлення чисельності рідкісних видів флори та фауни;

- проведення наукових досліджень і спостережень на території заказника;

- поширення екологічних знань тощо.

 

18 серпня 2020
back