back

Менська міська та районні ради підготують спільне звернення щодо визначення міста Мена, як центру укрупненого району

Учора на центральній площі Мени відбулася мирна акція на підтримку рішення про обрання Мени адміністративним центром п'ятого укрупненого району Чернігівської області, за результатами якої учасники мітингу одностайно ухвалили резолюцію про звернення до державних посадовців з проханням врахувати думку жителів трьох районів – Менщини, Сосниччини та Коропщини – котрі не погоджуються приєднуватися до Новгорода-Сіверського або Корюківки і просять створити укрупнений район з центром в місті Мена.

Міський голова Геннадій Примаков висловив стійку позицію, що люди зробили максимум, аби відстояти місто Мена, як центр майбутнього району, і на цьому не зупиниться, адже дана ініціатива, це не забаганка високопосадовців, це ті реальні переваги, які відповідають методичним рекомендаціям щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, а також підтримка більш ніж 25 тисяч жителів Менщини, Сосниччини, Коропщини. За результатами акції, громадяни "доручили" Менській міській та районні радам підготувати звернення до народних обранців, в якому призвати до справедливого та законного прийнятті остаточного рішення щодо визначення центру укрупненого району. – Головне, на що я хочу звернути увагу, - каже міський голова Геннадій Примаков, що потрібно почути: є методика, відповідно до якої експерти і представники міністерства на засіданні підкомітету заявили, що саме Мена є беззаперечним лідером! І я обурений тим, що ні мені, як очільнику Менської громади, ні народному депутату Олександру Сові під час засідання комітету не надали достатньо часу, щоб перелічити основні наші переваги. Ми будемо писати звернення до керівників профільних комітетів, голів фракцій з проханням розібратися у дані ситуації, адже це їхня зона відповідальності, депутати найближчим часом прийматимуть у стінах Верховної Ради України доленосне рішення і воноо повинно бути прийнято з дотриманням основних принципів децентралізаційної реформи та в інтересах більшості жителів північних громад Чернігівщини, що дасть можливість завершити процес децентралізації, який направлений на формуванні ефективного місцевого самоврядування з метою забезпечення належного розвитку регіонів та підвищення рівня життя українців. Якщо до наших переваг не дослухаються і у Верховні раді проголосують за Корюківку, як за центр укрупненого району, будемо звертатися безпосередньо до Президента з метою встановлення правди. Ми живемо у демократичні державі й сподіваємося на справедливе законне рішення.


Нагадаємо, 22 червня питання формування районів півночі Чернігівщини розглядали на підкомітеті Верховної Ради України. Тоді вирішили зробити Мену центром нового укрупненого району. А вже 1 липня на засіданні Комітету ВРУ з питань організації державної влади було вирішено зробити Корюківку одним з п'яти центрів Чернігівської області Очікується, що вже наступного тижня дане питання має бути розглянуте на пленарному засідання сесії Верховної Ради України.

08 липня 2020
back