back

"Мена має стати центром укрупненого району" переконані депутати та її жителі

Під час пленарного засідання сесії Менської міської ради підтримали ініціативу громадян, щодо влаштувати акції підтримки міста Мена, як майбутнього адміністравтиного центру укрупненого району Чернігівської області. 

На початку чергового, другого засіданні 40-ї сесії Менської міської ради, котре відбулося 3 липня, депутати заслухали інформацію громадських активістів Менщини про перебіг подій щодо визначення центру п'ятого укрупненого північного району Чернігівської області, і під час обговорення наголосили, що рішення комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та місцевого самоврядування від 1 липня, за яким центром нового району має стати Корюківка, грунтувалося це не перевагах "міст-конкурентів", які прописані в методичних рекомендаціях щодо критеріїв формування адміністративнотериторіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, а на інших суб'єктивних моментах. Адже члени комітету не лише не врахували очевидні та доведені під час засідання підкомітету переваги міста Мена, як центру п'ятого укрупненого району Чернігівської області, а навіть не побажали взяти їх до уваги.

Під час засідання сесії міськради голова Менський міський голова Геннадій Примаков нагадав, що 22 червня на засіданні підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України було прийняте доленосне для Менщини рішення: наша Мена отримала шанс стати центром. Члени підкомітету, після двогодинного обговорення всіх критеріїв для визначення майбутнього центру укрупненого району, в якому приймали участь народні депутати України, керівники органів місцевого самоврядування, експерти з питань децентралізаційної реформи та керівництво МІністерства розвитку громад та територій, зупинилися на двох варіантах. Перший варіант "Мена та Корюківка", і другий "Мена та Новогород-Сіверський". Тобто під час засідання підкомітету, переваги міста Мена, як майбутнього центру п'ятого району на Чернігівщині, були доведені, і більшістю голосув, підкомітет проголосував за визначення адмніістратвиними центрами районів на півночі Чернігівщини міст Мена та Новгород-Сіверський, зазначив міський голова Геннадій Примаков. Але народні депутати, під час засідання комітету, не дослухалися до вимог методики, думки свох колег, серед яких інаш земляк Олександр Сова та жителів Менського, Сосницького та Коропського районів, які на сьогодні зібрали вже більш ніж 25 тисяч підписів на підтримку створення п'ятого району з центром в Мені. У своїх виступах, свою незгоду з таким рішенням комітету висловили міський голова Геннадій Примаков, депутати міської ради Оксана Булавка, Валерій Кравцов, Юрій Стальниченко, Володимир Гнип, громадська активістка Оксана Шаповаленко, адже переваги міста Мена очевидні. Тож під час пленарного засідання депутати підписали листи-звернення до голів фракцій та груп Верховної Ради України та голови Чернігівської обласної державної адміністрації, в яких перерахували основні переваги Мени як центру нового укрупненого району Чернігівщини, і звернулися до народних обранців, при голосуванні, врахувати всі перелічені об’єктивні переваги міста Мена, які повністю відповідають «методиці», а також врахувати інші переваги та думки жителів і підтримати пропозицію саме підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та визначити місто Мена, як один із центрів укрупненого району в Чернігівській області, з пропозицією включити до складу укрупненого район Коропську об’єднану територіальну громаду.

У свою чергу, напередодні Геннадій Примаков також записав відео-звернення до Президента України, в якому аргументовано озвучив позицію нашої громади і попросив неупереджено розібратися в ситуації та винести справедливе рішення. Проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів ближчим часом має розглянути та остаточного ухвалити Верховна Рада.

Тож небайдужі жителі Менщини, не опускаючи руки, продовжують відстоювати позиції нашої рідної Мени та ініціювали мирну акцію підтримки міста Мена, як майбутнього міцного адмінстратвиного центру п'ятого укрупненого району Чернігівської області, яка розпочнеться о 10:00 у вівторок, 7 липня, на центральній площі міста Мена.

До участі в акції також запрошено представників Сосниччини, Коропщини та керівництво обласної державної адміністрації.

04 липня 2020
back