back

Звітую про життя і розвиток Менської громади

Кожного року голова міської ради має звітувати перед громадою за свою роботу та роботу його команди. Цьогоріч, у зв язку з епідемією коронавірусу, звіт вже неодноразово переносився. Коли закінчиться карантин – не відомо, а здійснено було не мало. Тож, щоб не допускати будь-яких непорозумінь і політичних спекуляцій, було вирішено звітувати перед громадою через районну газету. Наша робота – до вашої уваги. Читайте, оцінюйте.
 

Робота апарату та виконавчого комітету Менської міської ради 
За 2019 рік до міської ради надійшло 8264 документів, з них 127 розпоряджень, 39 доручень, 32 рішення, 11 протоколів, 7 наказів, 9 постанов,  5 факсограм, 75 інформацій та 59 планів заходів до відома та виконання. Письмових звернень громадян - 6776. 
Скликано 12 сесій Менської міської ради, пленарних засідань проведено 18 на яких прийнято 741 рішення, постійні комісії збиралися 78 разів. Відбулося 31 засідання виконавчого комітету Менської міської ради, прийнято 362 рішення.
За даний період прийнято розпоряджень міського голови з основної діяльності – 359, розпоряджень з особового складу – 813, сектором кадрової роботи Менської міської ради проведено 8 службових розслідувань.
За 2019 рік відбулося 20 засідань адміністративної комісії, на них розглянуто 35 справ. Засідань комісії по наданню матеріальної допомоги відбулося 21, на них розглянуто 191 заява, надано матеріальної допомоги на загальну суму 707 750 грн. 
 

Перелік реалізованих проектів
В минулому році було виділено з державного бюджету на формування інфраструктури об єднаних територіальних громад 7180,5тис. грн., були реалізовані наступні проекти:
- придбання сміттєвоза та комплектуючих виробів до нього (контейнерів – 23од.)  для КП «Менакомунпослуга»; 
- капітальний ремонт проїзної частини по вул. Робітнича в м. Мена;
- капітальний ремонт проїзної частини по пров. Енгельса в м. Мена;
- будівництво мереж зовнішнього освітлення частини вул. Братів Федоренків, вул. Шкільна, вул. Братів Скріпок, вул. Радівська в с. Слобідка, з виділенням черговості: І черга – вул. Братів Федоренків, вул. Шкільна;
- будівництво мереж зовнішнього освітлення частини вул. Миру в с. Феськівка;
- будівництво мереж зовнішнього освітлення частини вул. Шевченка, вул. Лугова, вул. Пархоменка, вул. Перемоги в с. Ліски, з виділенням черговості: І черга - вул. Шевченка;
- реконструкція мереж зовнішнього освітлення  вул. Павленка О., частини вул. Широка, провулок Новий, вул. Лугова в с. Дягова;
- реконструкція ділянки напірного каналізаційного колектору по вул. 1 Травня в смт Макошине;
- реконструкція автобусних зупинок в населених пунктах Менської ОТГ (16шт);
- відновлення (будівництво) зовнішнього освітлення мультифункціонального майданчика на базі Менського ОЗЗСО I-III ст. ім. Т. Г. Шевченка в м. Мена;
- придбання контейнерів для сміття (24 од.) для КП «Менакомунпослуга».
Всі ці проекти були успішно реалізовані та завершені в 2019 році.
За рахунок коштів на соціально-економічний розвиток окремих територій в 2019 році було здійснено:
- капітальний ремонт автомобільної дороги по вулиці Нове життя в місті Мена;
- реконструкція  освітлення парку культури і відпочинку  ім. Т.Г. Шевченка в Мені;
- будівництво мереж зовнішнього освітлення частини вул. 1-го Травня, Шевченка,  Молодіжна, Зарічна в с. Осьмаки, з виділенням черговості: I черга – вул. 1-го Травня, вул. Шевченка, вул. Зарічна; II черга – вул. Молодіжна, вул. Зарічна.
Вперше в  минулому році було запроваджено програму «Громадський бюджет», в якому мешканці самі подавали проекти, які потім могли б реалізувати на території громади. Перемогу здобули три проекти з міської групи: зариблення річки Мена, покращення матеріально-технічної бази клубу Стронг-Мена тренажерами та створення сучасного простору в публічній бібліотеці Макошине, а також два сільські проекти: «Моє село – мій дім» с. Феськівка та Ворк-Аут майданчик в Дягові. Участь у голосуванні прийняло – 3628 чоловік, що свідчить про досить високу  активність та зацікавленість мешканців у реалізації громадського бюджету. Реалізований ще один проект – реконструкція існуючого спортивного майданчика у мультифункціональний для занять чотирма ігровими видами спорту в міській школі ім. Т. Г. Шевченка. Всього подавали заявки 13 громад, було  відібрано шість переможців, в тому числі і нас.
 

Впорядкування земельних питань
Земельним відділом Менської ОТГ, згідно з актами прийому-передачі від 29 вересня та 10 грудня 2018 року, прийнято до земель комунальної власності 156 земельних ділянок загальною площею 8052,2939 га. На даний час всі ці земельні ділянки належним чином зареєстровані та проінвентаризовані.
Протягом минулого року міський голова, його заступники, спеціалісти земельного відділу на зборах жителів населених пунктів нашої громади підіймали та обговорювали питання використання земельного ресурсу по кожному кадастровому номеру. Таким чином виділені 37 земельних ділянок (1118,8722 га) під пасовища. Вперше за багато років людям дали можливість узаконити право володіння земельними наділами, наданими для городництва ще за радянських часів – 451 житель громади отримав право законно розпоряджатися своєю землею. 
Працівники відділу земельних ресурсів протягом 2019 року розглянули 5154 заяви громадян стосовно земельних питань. Рішенням 81 сесії міської ради понад трьом тисячам жителям громади надано дозволи на розробку проектів землеустрою для ведення особистого селянського господарства. В зв язку з обмеженим земельним ресурсом розмір ділянок – 0,05 га.
По 27 земельних ділянках загальною площею 490,46 га прийнято рішення про продаж права на оренду на земельних торгах та аукціоні. Адже індустріальний парк, сонячна електростанція, агропромисловий термінал – це майбутнє економіки ОТГ. Розміщуються ці об єкти на земельних ділянках, які не одне десятиліття заростали бур янами, не приносячи користі ні громаді, ні оточуючому середовищу. Зараз за них платять високу орендну плату, а в перспективі – ще й створення нових робочих місць.Ведеться робота по розробці генеральних планів населених пунктів, по Макошине та Стольному вона вже на стадії завершення.
У Менській громаді постійно проводиться робота по виявленню суб єктів господарської діяльності, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів. Виявлено майже 400 гектарів таких земель, про що складено та направлено до правоохоронних органів відповідні акти.
Протягом минулого року укладено 66 додаткових угод на оренду 133 гектарів землі, що надасть змогу додатково отримати до бюджету майже 600 тисяч гривень. Загалом до бюджету ОТГ по оренді землі та податку на землю надійшло понад 20 мільйонів гривень.
 

Інфраструктура та реєстрація
У минулому році здійснено поточний ремонту автодоріг комунальної власності по вул. Ринковій, Робітничій, Армійській, Титаренка Сергія, Героїв АТО, Шевченка, Чехова, Лермонтова, Гагаріна, Вишневій, Приозерній, Сонячній, Береговій, Шкільній, Довженка, Суворова, Дачній, Троїцькій, Першого Травня в місті Мена. Всього 2683,87 м. кв. на загальну суму 1 430 300,96 грн. 
Закуплено для приготування піщано-сольової суміші 20 т. солі та 160 т. піску.Здійснено закупівлю дорожніх знаків у кількості 56 штук. Придбано 100 кг фарби для дорожньої розмітки, роботи з нанесення розмітки проведено в Лісках, Семенівці,  Стольному, Синявці, Феськівці, Величківці, Куковичах  та Мені. На території Менської ОТГ ліквідовано 94 стихійних сміттєзвалищ.
Для роздільного збирання сміття по школах і садках громади придбано 20 контейнерів.В 2019 році опрацьовано 132 звернень з приводу надання дозволів на вирубку аварійних та перерослих дерев, видано 92 ордерів на вирубку.
У відділі реєстрації Менської міської ради працюють два державні реєстратори прав на нерухоме майно та два спеціалісти. Основною функцією відділу є надання адміністративних послуг населенню Менської ОТГ, а саме: реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, видачі довідок про реєстрацію місця проживання, подання звітності до різних органів державної влади про осіб, які зареєстрували своє місце проживання, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (житлові будинки, земельні ділянки), обтяжень нерухомого майна.
За 2019 рік державними реєстраторами прав на нерухоме майно було прийнято 6027 заяв про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від фізичних та юридичних осіб, в результаті чого було сплачено адміністративний збір до місцевого бюджету Менської ОТГ у сумі 611 118 грн. Також було прийнято 1163 заяв про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання осіб.
 

Освіта
Станом на 01.01.2020 на території Менської ОТГ функціонує 14 закладів дошкільної освіти комунальної форми власності, з них в сільській місцевості – 10, в міській – 4. Їх відвідують 565 дошкільнят (в міській місцевості – 363, в сільській – 202). 
За кошти місцевого бюджету було придбано в харчоблоки Менського ЗДО «Сонечко», Феськівського ЗДО «Веселка» та Менського ЗДО ім. Гагаріна м ясорубки, для Дягівського ЗДО «Веселка» – електроплиту та пральну машину, водонагрівач для Синявського дитсадка «Дзвіночок», пральну машину для Киселівського ЗДО,меблі (стінки, столики та ін.) для ігрових кімнат закладів.
Відповідно до Концепції Нової української школи на умовах співфінансування були виділені кошти на придбання мультимедійної техніки, меблів та дидактичних матеріалів для перших класів. За дані кошти було придбано вісім мультимедійних комплексів (проектор з кріпленнями, екран та ноутбук) – для класів з найбільшою кількістю учнів, сім ноутбуків для 1-4 класів з меншою наповнюваністю та чотири багатофункціональних пристрої, закуплено 335 одиниць меблів для перших класів (комплекти парт та стільців). Закуплено для кожного класу дидактичні матеріали та комплекти стендів.
Протягом 2019 року відділом освіти Менської міської ради було закуплено для закладів загальної середньої освіти громади 15 персональних комп ютерів з умовами співфінансування.
В минулому році було придбано морозильну камеру для Киселівського ЗЗСО І-ІІІ ст., м ясорубку в Макошинський ЗЗСО І-ІІІ ст., посуд для харчоблоків. Здійснено очищення систем опалення шкіл в Макошине та Стольному. Облаштовано внутрішні теплі туалети в школах Блистови, Киселівки, Макошине, Синявки та Феськівки. 
Проведено реконструкцію спортивної залита існуючого спортивного майданчика у мультифункціональний на базі міської школи ім. Т.Г. Шевченка.Встановлено футбольного майданчика зі штучним покриттям в Менській гімназії.
 

Культура
На 1 січня 2020 року мережа відділу культури Менської міської ради наступна: «Менський  будинок культури» ( 19  клубних  філій), Центр культури та  дозвілля молоді, Менський краєзнавчий музей ім. В. Покотила,  Менська публічна бібліотека (19 філій). 
До речі, Менська публічна бібліотека була створена наприкінці 2018 року і являється єдиним закладом такого типу в області. Це не просто звична для нас бібліотека, де можна взяти почитати книгу, журнал чи газету. Тут відвідувачі можуть пограти у настільні ігри, поспілкуватися, сидячи на нових м яких меблях, скористатися інтернетом, взяти участь у майстер-класах чи інших розвиваючих заходах.
Для  проведення культурно-дозвільних заходів у Менській ОТГ діє 134 аматорських колективи та 25 клубів за інтересами, в яких займаються 1567 осіб (з них: 414 дітей). Дев'ять колективів мають почесні звання «народний» та «зразковий».
В 2019 році призерами міжнародних фестивалів стали наші творчі колективи: зразковий цирковий колектив «Юність» Макошинської філії КЗ «Менський будинок культури»,зразковий ансамбль сучасного танцю «Сюрприз» КЗ «Менський будинок культури, дитячий вокальний ансамбль «Домісолька» КЗ «Менський будинок культури», зразковий хореографічно – цирковий колектив «Фієста», зразковий ансамбль народного танцю «Калинонька» Куковицької філії КЗ «Менський будинок культури».
Проведені поточні ремонти в Менському будинку культури, в будинках культури Семенівки, Блистови та Киселівки. Для розвитку закладів культури Менської ОТГ було придбано меблі, комп ютерну техніку, музичну апаратуру, книжки, сценічні костюми.
 

Про роботу територіального центру
В громаді функціонує КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Менської міської ради, в складі якого надають соціальні послуги чотири відділення: відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги та відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.  Відділенням соціальної допомоги вдома за 2019 рік обслужено 530 осіб: по Мені – 169 осіб, а в сільській місцевості – 361. В резерві на обслуговування знаходиться 106 чоловік. Це не тільки одинокі непрацездатні громадяни, а й ті, що проживають самотньо, але мають дітей, які живуть в іншому регіоні. Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги всього за 2019 рік обслужено 852 особи, надано  2928 платних соціальних послуг.  
Всього за звітний період у відділенні денного перебування потребувало обслуговування – 435 осіб. Відділення в територіальному центрі не закривались.
У 2019 році запроваджено нові види соціальних послуг. Територіальний центр Менської ОТГ виграв гранд та отримав дофінансування від фонду SolidarityFund PL. Завдяки цьому відбулося відкриття тренажерної зали в рамках реалізації проекту «Популяризація оздоровчо-спортивних послуг для людей похилого віку».
У відділенні соціальної допомоги вдома працює 42 соціальних робітники. Троє соціальних робітників отримали  новенькі  велосипеди.
Для кращого обслуговування підопічних та збільшення кількості та якості наданих послуг тер центру у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги маємо трактор, плуг, косарку, борону, електропилу, придбано бензопилу, мотокосу, електродриль, болгарку. Відділення має трактор з причепом, плуг, надає послуги по перевезенню вантажів та оранці городів. 
Обладнані  кабінети швачки, перукаря, медичної сестри та робітника по ремонту взуття, психолога. Закуплено нові меблі у два кабінети адміністративного персоналу, власними силами зроблено ремонт в кабінетах медичної сестри та психолога. 
Також покращується матеріальна база та побутові умови проживання підопічних відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання, яке знаходиться в Стольному на базі дільничної лікарні. У відділенні стаціонарного догляду проживає 42 особи. 
 

Місцева пожежна охорона
Комунальна установа «Місцева пожежна охорона Менської міської ради Менського району Чернігівської області» була офіційно зареєстрована наприкінці січня 2018 року. 
На балансі КУ на сьогодні є шість пожежних автомобілів (з яких один знаходиться на консервації і один не придатний до експлуатації) та п ять пожежних депо.  
Місцева пожежна охорона має в своєму підпорядкуванні пожежні команди в смт. Макошине, селах Бірківка, Семенівка, Дягова; особовий склад 22 особи: директор КУ, бухгалтер, 16 водіїв та 4 пожежних.
Підрозділи комунальної установи в 2019 році здійснили 69 виїздів на гасіння пожеж і один на ліквідацію наслідків ДТП, під час гасіння пожеж врятовано майна на суму близько трьох мільйонів гривень.
Для забезпечення належного функціонування місцевої пожежної охорони в минулому році було придбано 4000 літрів пального, пожежні рукави, запчастини і мастильні матеріалів для пожежної техніки,дві бензопили та запчастини для них, два компресори, будівельні матеріали для ремонту пожежних депо, повсякденний та бойовий одягу і взуття для новоприйнятих працівників. Куплено новий холодильник та телевізор в МПК села Бірківка.
Власними силами особового складу проведено поточний ремонт (зі зварювальними роботами) та пофарбування двох пожежних автомобілів в смт. Макошине та с. Семенівка, поточний ремонт пожежних депо в селі Дягова, Бірківка та смт. Макошине. 
В 2019 році працівниками КУ проведено інструктаж з пожежної безпеки 860 жителів ОТГ (неблагополучні сім ї, одинокі та особи похилого віку), також місцеві вогнеборці брали участь в  проведенні 10 загальношкільних заходів з пожежної безпеки, сім з них – із  залученням пожежної техніки.  
 

Діяльність Менського міського центру соціальних служб для сім ї, дітей та молоді.
На території міста проживає 23 сім ї у  складних життєвих обставинах, в них виховується 44 дітей, які перебувають на обліку центру. Під соціальним супроводом протягом 2019 року перебувало шість таких сімей, в яких виховується дев ять дітей. Соціальним супроводом також охоплено 11 прийомних сімей та дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 21 дитина, позбавлена батьківського піклування. Минулого року  створено нову прийомну сім ю, у дві сім ї довлаштовано ще двох дітей, позбавлених батьківського піклування.
При центрі функціонує клуб вечірнього дозвілля «Джинс», в який нещодавно придбано новий фітнес-тренажер, діє клубне об єднання для дітей з інвалідністю «Віконечко», проводяться акції для підтримки соціально незахищених сімей.
 

Спорт
В 2019 році Менська об'єднана територіальна громада підписала меморандум про співпрацю з представництвом ЮНІСЕФ в Україні в рамках впровадження ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Наша громада перша серед муніципалітетів Чернігівської області, яка долучилась до даної глобальної ініціативи. Нашим головним завданням є створення максимально комфортних, безпечних, сприятливих умов для життя та розвитку дітей і молоді в громаді. 
Досить велика увага приділяється розвитку фізичної культури і спорту. Протягом минулого року проводилися відкриті турніри, першості з різних видів спорту та спортивні свята. Закуповувався спортивний інвентар. Проведено Кубок Менської міської ради з хокею, Вулична ліга, відкрита весняна Першість з волейболу, відкрита Першість Менщини з баскетболу, відкритий турнір Менської ОТГ з жиму штанги лежачи, першість Менської громади з шахів, Кубок з волейболу до «Дня Європи», турнір Менської громади з екстремального жиму, Турнір Менської громади з паркового волейболу в селі Бірківка, вперше було проведено турнір з пляжного волейболу в селі Дягова, турнір з пляжного футболу 3*3 в селищі Макошине, Кубок Незалежності з волейболу, відкритий Чемпіонат Менської громади з легкоатлетичного триборства за участі команд з Корюківки та Прилук, турнір з легкоатлетичних стрибків у висоту за участі команди з Василькова, турнір з активних шахів до дня міста Мена, Турнір з футболу «Кубок пам яті Грека» в селі Садове, Осіння Першість Менської громади з волейболу, першість Менської громади з настільного тенісу. 
Традиційно в кінці року кращі 44 вихованці Менської ДЮСШ були нагороджені преміями за видатні здобутки у обласних, Всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях.

Діяльність служби у справах дітей
Всього на території громади проживає 96 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та виховуються в 48 сім ях. Протягом року службою проведено 45 профілактичних рейдів, обстежено 172 сім ї, в яких проживає 296 дітей, ініційовано 17 притягнень батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов язків та виявлено два порушення правил торгівлі спиртними напоями в частині продажу їх неповнолітнім. 
За звітний період до суду подано чотири позовні заяви (одна – позбавлення батьківських прав, три – відібрання без позбавлення). Представниками служби було захищено права та інтереси 12 дітей у дев яти судових справах. У 2019 році підготовлено 72 проектів рішень на засідання виконавчого комітету міської ради з питань соціально-правового захисту прав дітей. 
Проводиться моніторинг постановки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на квартирний облік для поліпшення житлових умов – поставлено 10 осіб даної категорії. Службою у справах дітей постійно проводиться інформаційно роз яснювальна робота.

І наостанок.

Сподіваюся, що наша громада і в подальшому буде розвиватися та стане ще кращою. А всім вам, дорогі земляки, бажаю добробуту та міцного здоров я. Щоб ніякий коронавірус чи інша зараза не ставали на заваді щастя і благополуччя.

Міський голова Г.А.Примаков

Фото С.Ю.Гамениця

21 квітня 2020
back