back

Онлайн-марафон з просторового планування для громад Чернігівщини

Вісім персональних онлайн-консультацій з просторового планування впродовж робочого дня організував Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» для Корюківської, Бобровицької, Мринської, Носівської, Любецької, Менської, Хмельницької та Тупичівської об’єднаних територіальних громад.

«Умови, в яких сьогодні опинилися громади, вимагають нових інструментів для комунікацій та обміну інформацією, використання дистанційних форм навчання. Радники регіонального офісу продовжують консультувати громади та знаходяться на постійному зв’язку. Сьогодні ми хочемо випробувати новий формат – тематичні консультаційні онлайн-марафони», - зазначила Ірина Кудрик, директорка Чернігівського РО.

Консультації громадам надавав Роман Романко, експерт з просторового планування Програми «U-LEAD з Європою». За його словами громади цікавили питання організації та проведення аукціонів з продажу земельних ділянок та прав оренди на них; передачі земель с/г призначення державної власності у комунальну власність громад (особливо земель під господарськими дворами); як здійснювати контроль за використанням і охороною земель притягувати до відповідальності порушників (самозахоплення, використання не за цільовим призначенням, розорювання сіножатей і пасовищ, порушення режиму використання земель в межах прибережних захисних смуг); розроблення генеральних планів території та встановлення меж населених пунктів.

«Громадам вкрай необхідно переорієнтовуватись від ролі пасивного учасника земельних відносин до активного гравця і ефективного управлінця. Для цього необхідно формувати і реалізовувати політику і практику просторового планування та управління ресурсами спираючись на: розробку плану просторового розвитку території громади – окремого документу чи у складі Стратегії розвитку громади, об’єктивну і повну інформацію про стан існуючого використання території громади, а для цього потрібно розробляти та оновлювати відповідну містобудівну та землевпорядну документацію», - зазначив Роман Романко. На його думку важливими є широке залучення громадськості та бізнесу на всіх етапах підготовки і прийняття рішень щодо управління ресурсами громади.

Кожна громада зверталася із своїми питаннями і отримувала індивідуальні рекомендації. Серед загальних порад для досягнення ефективності у сфері просторового планування та управління ресурсами – реальна оцінка існуючого стану; аналіз сильних і слабких сторін громади у сфері просторового планування та управління земельними ресурсами; сформульовані цілі просторового розвитку і план їх реалізації.

І експерт, і учасники консультацій визнали, що дистанційний формат є досить ефективним та дієвим. При цьому не витрачається час на дорогу, а визначення часових меж змушує концентруватися на найважливішому та максимально точно формулювати питання і відповіді.

10 квітня 2020
back